12 Temmuz 2018 23:34

Kayserililer pahalılığa tepkili: Fakir fukarayı unutur oldular

Kayseri’nin Talas ilçesinde yaşayan yurttaşlarla enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve hayat pahalılığını konuştuk.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Barış TİMUR
Mücahit YILMAZ
Kayseri

Kayseri’nin merkez ilçelerinden Talas’ın Anayurt Mahallesi’nde, vatandaşlarla enflasyon, döviz kurlarındaki artış ve hayat pahalılığı üzerine konuştuk. Pazar fiyatlarından yakınanlar içinde “Sistem otursun çözülecek” diyen de var,  Hükümete veryansın edip “Fakir fukarayı unutur oldular” diyen de.

Talas’ın Anayurt Mahallesi’nde bir pazar yerindeyiz. Zeliha Aslan (45) pazardaki rakamları şöyle yorumluyor: “Gelirimize bakınca pazar fiyatları yüksek! Eşim asgari ücretle çalışıyor, ben ev hanımıyım. Buradan istediğimizi alıp çıkmamız imkansız hale gelmiş. Kirada oturuyoruz, iki çocuğumuzu okutmaya çalışıyoruz. Domates olmuş 4 lira. Patates soğana bir şey diyemiyorum bile! Asgari ücret en az 2 bin lira olmalı. O zaman bile zor.”

‘ENFLASYON, SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ YÜZÜNDEN DENGESİZ’

Özel sektörde muhasebeci olan Mustafa Özer (46) pazarda almak istediklerinin ancak yüzde 60’ını alabilmiş. “Pazar arabasını doldurmam” diyor. Onun ekonomik gidişata dair görüşleri de şöyle: “Gelirim şükür asgari ücretin üstünde ama şartlar ortada. Asgari ücretlinin nasıl geçindiğini anlayamıyorum! Bence enflasyon, hükümet sistemi değişikliğinden ötürü dengesiz! Hükümete kötü desek de ne yapabiliriz ki? Dışarıdan çok fazla etki var. Ülkemiz yeni bir oluşum aşamasında. Halk olarak bizler kenetlenebilirsek bu zor günleri zararsız atlatırız.”

‘CUMHURBAŞKANI HEP ZENGİNLERİ DÜŞÜNMESİN’

Bir kadın kuaförü ise pazar yerindeki fiyatlara tepki göstererek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sesleniyor, tabii biraz korkuyla: “Pazara girmemle çıkmam 50 liraya mal oldu! Patates olmuş 5 lira. Çocuklar da en çok patatesi seviyor. İstediğimizi yiyemiyoruz, gezemiyoruz, tatile gidemiyoruz. Cumhurbaşkanına oy verdik. Ama fakir fukaraya biraz yardımcı olsun, hep zenginleri düşünmesin. Bundan önceki hükümetler de hep zenginleri düşünüyordu. Bunlar da fakiri fukarayı unutmaya başladı. Daha diyeceğim çok şey var da sonra beni tutuklarlar...”

‘AYLARDIR İŞ BULAMIYORUM’

İşsiz bir genç ise yaşadığı zor günleri bizimle paylaşıyor: : “Yaz mevsimi olmasına rağmen sebze meyve fiyatlarına baksanıza! Gelir dağılımındaki dengesizliği düzeltsin şu hükümet, biz de rahat rahat alışverişimizi yapalım, ekonomi canlansın. Tarım konusunda da çok ciddi sıkıntılar var. Sen ithal aldığın ürünü enflasyon sepetine koyuyorsan zaten ekonomin bitmiştir! Aylardır iş bulamıyorum. İnsanlar, ekonomik olarak çok zorlanıyor.”

‘CEBİMDEKİ PARAYLA ELİMDEKİ POŞETLERE BAKINCA...’

Üniversite mezunu 26 yaşında bir kadın ise röportaja başlayınca “Aç mı gezeyim?​” diye isyan ediyor: “Bir şuraya geldiğim paraya bakıyorum, bir de elimde çıkarken tuttuğum poşetlere bakıyorum; karnımı doyurayım, yemek yapayım diye birkaç parça şey aldım ancak o kadar! İktisat mezunuyum ama bölümüme uygun bir iş bulamıyorum. Aç mı gezeyim? KPSS’ye giriyorum, mülakatlara giriyorum ama sonuç yok. Şimdi bir de yeni bir düzenleme gelmiş, devlet memurluğuna başvurular cumhurbaşkanlığı onayından geçecekmiş. Torpil zaten vardı, artık hiçbir yere giremeyeceğiz sanırım.”  

‘DAMADI DA GEÇİRDİLER ZATEN BAŞA!’

Finans uzmanı bir kadın (26) da düşüncelerini şöyle açıklıyor: “Ben çok şükür dolabımı dolduruyorum ama asgari ücretle geçinen birinin bunu yapabildiğini sanmıyorum. Enflasyon oranlarına ise hiç girmek istemiyorum. Ben finans uzmanıyım o yüzden yorum yaparsam başım belaya girer. Tek diyebileceğim her şey ortada. Damadı da geçirdiler zaten başa!”

ESNAFIN KAZANCI YARI YARIYA DÜŞTÜ

Yıllardır pazar esnafı olan Mahmut Doğan (50), kendisi gibi esnafların durumunu ise şöyle izah ediyor: “İnsanlar şuradan biraz yeşillik alsa 10 lira vermesi gerek. Ama yok işte, olmayınca ne yapsın insanlar? Burası ekmek kapımız ama gelirim bir sene içinde yarı yarıya düşmüş. Bir de aracılar var bizim kanımızı sömüren. Kilosunu 1 liraya aldığı havucu bana 4 liraya satıyor. Üç lira gibi dehşet bir kârı var. Ek işlere başladım. Asgari ücretle kim geçinebilir, Allah sabır versin hepimize”

Bir başka pazarcı esnafı (35) ise şunları dile getiriyor: “Her sene 4 ton 5 ton patates aldığımız yerden bu sene 1 ton alabildik. Suriye’den patates ihraç edilmesi konusunu da gerçekçi bir çözüm olarak görmüyorum. Bir dönüm patatese 7 sefer traktör sokuyoruz. Giderken 200 lira yakan traktör dönerken 250 lira yakıyor. Bir kutu ilaç olmuş 1500 lira. Mecbur artacak bu fiyatlar. Patatesin ani yükselişi göze battı ama her şeye vuracak bu zamlar.”

ÖNCEKİ HABER

Hakan Gülseven: Medya tarihinde bir ilki yaşıyoruz, hapse gireceğim

SONRAKİ HABER

Barilla grevi 8. gününde: Grev birlik içerisinde sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...