12 Temmuz 2018 13:03

Ekonomist Sönmez: Acı reçete kapıda

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ekonomiye etkisini değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez, 'Para girişi olmazsa IMF’nin kapısına gidilir' dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Ekonomist Mustafa Sönmez, yeni sistemin yabancı sermayeye güven vermediğini ve doları ateşlediğini söyledi.

MA’ya açıklama yapan Sönmez, “Merkez Bankasını daha fazla kontrolleri altına almak ve yönetim üzerinde kontrol hissettirmek istiyorlar. KHK ile bunu yapmak istediler ama bu ne işe yarayacak? Bu ihtiyaçları olan batıdaki dış kaynak sahipleri, MB’nin baskı altına alınmasından hoşnut değiller. Erdoğan, Londra’ya gidip, bunu ima ettiğinde dolar fiyatları artmıştı. Yabancı kaynaklar ‘bağımsızlık’ istiyor. Sizin de yabancı kaynağa ihtiyaç varken böyle politikalar doğru değil. Hazine ve maliyenin başına damadı getirmek yine dış para sahiplerinin hoşnut oldukları bir şey gibi görünmüyor” dedi.

Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yeni cumhurbaşkanlığı sistemi güven vermiyor hem de ekonominin en kırılgan olduğu zamanda. Son olarak yıllık 58 milyar dolara ulaşan bir cari açık olduğu açıklandı. Bu da milli gelirin yüzde 6.5-7 oranında. Böyle bir durumda olan dünyada sadece Arjantin var o da IMF’ye gitti. Türkiye’de ikinci Arjantin olarak gözleniyor. Bunun tekzip edecek herhangi bir olumlu gelişme de yok. Enflasyon yüzde 20’ye doğru seyrediyor, bütçe açığı devasa boyutlarda. Yatırımcı ve tüketici için güven ortamı yok. Bunlarla, yeni rejimin baş etmesi kolay görünmüyor. Türkiye’de borç çevrilemeyecek düzeyde. Çünkü dışarıdan yeni kredi açılmıyor, para girişi yok. Mayıs ayı cari ödemeler dengesi para girmediği tam tersine çıktığını gösteriyor. Yeni para girmezse borç dönmez. O zaman da döviz arzı sınırlı kaldığı için fiyatlar durmadan artıyor. Bununla da baş edemezsin. Para bulmak için IMF’nin kapısını çalmak zorundasın. Şimdiye kadar bildik yollarla, sıcak para ve doğrudan yatırım biçiminde yeni para girişi olmazsa IMF’nin kapısına gidilir. IMF de kredi verir ama ‘enflasyonu düşür, kamu açığını kapat’ der, bunun için de ‘Kemer sık, zam yap, vergileri artır’ der, acı reçeteleri uygular.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da metro inşaatında 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Wimbledon'ın ilk finalisti Angelique Kerber oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...