04 Eylül 2012 10:44

Artvin’e maden değil su ve doğa lazım

Artvin’de Cerattepe ve Genya Dağı’nda çıkarılması düşünülen ve Artvin halkının büyük tepkisini çeken maden çıkarma projesi kamuoyunun gündeminden düşmüyor.Her platformda bireysel ve toplu olarak madene karşı duruşunu sergileyen Artvin Halkı ‘madene hayır’ diyerek madenin çıkmasını

Artvin’e maden değil su ve doğa lazım
Paylaş
Gençağa Karafazlı / Hayati Akbaş

Her platformda bireysel ve toplu olarak madene karşı duruşunu sergileyen Artvin Halkı ‘madene hayır’ diyerek madenin çıkmasını engellemek için elinden gelen tüm çabasını sarf ediyor. Yeşil Artvin Derneği Üyesi olan aynı zamanda eski bir Murgul Bakır İşletme işçisi olan Erol Çağal, Yeşil Artvin Derneği üyesi olarak, 7 Nisan 2012 tarihli ve 28257 sayılı Resmi Gazete’deki Yeraltı Sularının Kirlenmeye ve Bozulmaya Karşı Korunması hakkındaki yönetmeliği okuyarak Artvin Kafkasör mevkiinde maden çıkarılması halinde insanları Artvinli olarak nelerin beklediğini içeren bir yazı kaleme aldığını dile getirdi.

Erol Çağal konuya ilişkin şunları söyledi; “Yeşil Artvin Derneği’nden aldığım raporlardan derleyerek düzenlemiş olduğum dosyaya göre, ilimiz Artvin’de maden çıkması halinde:
Tabiat tahrip olup, heyelanlı alan daha genişleyerek artacak. Dereler ve Artvin içme suları tamamen yok olacak. 2014 yılında su sıkıntısı olacağını düzenlenen uluslararası ve yerli panellerden öğreniyoruz. 22 Martta Dünya Su Günü ilan edilmiştir. Diğer taraftan Türkiye’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bu bakanlığa bağlanmış olan DSİ Genel Müdürlüğü’ne yer sof ve yer altı sularının korunmasına yönelik ilgili yönetmelikle gereken yetki de verilmiş bulunmaktadır.

SULARIMIZ YOK OLACAK

Çağal, Artvin’de bulunan Hatila, Dalaget, Fabrika, Fıstıklı ve Şehitlik derelerinin içme suyu olarak kullanıldığına dikkat çekerek, “Maden çıkması halinde bu sular tamamen bozulacaktır. İlgili yönetmeliğin 3. bölümünün 13. maddesinin b fıkrasına göre Kafkasör mevkiinde hiçbir faaliyet yapılmaması icap eder. Artvin içme sularının hepsi İller Bankası tarafından alınmıştır. Ayrıca bu civarda yer üstüne çıkan akarsular vardır ki, tabiatta yaşayan bütün canlılar tarafından kullanılmaktadır” dedi. (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yeşil altını keşfettiler, yaşamları değişti

SONRAKİ HABER

Alkim’den 13 işçi atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...