12 Temmuz 2018 12:22

ODTÜ'lü öğrencilerin avukatı: Gözdağı tutuklamasıdır

ODTÜ mezuniyet töreninde taşıdıkları ‘Tayyipler Alemi’ pankartı nedeniyle tutuklanan öğrencilerin Avukatı Faruk Çayır, 'Bu tutuklama gözdağıdır' dedi.

Fotoğraf: Buse Vurdu/EVRENSEL

Paylaş

Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) mezuniyet töreninde taşınan ‘Tayyipler Alemi’ yazılı pankart taşıdıkları için ‘cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla tutuklanan 4 öğrencinin avukatı Faruk Çayır, “Bu tutuklama, ODTÜ üzerindeki baskıları arttırabilmek amacıyla yapılan gözdağıdır” dedi.

İnternational Press Agency (IPA) konuşan Öğrencilerin Avukatı Faruk Çayır, öğrencilerin taşıdığı pankarta ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

“Daha önce Ankara Asliye Mahkemesi ve Eskişehir’deki Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiş olan bir tazminat davasının reddine dair bir karar var. Bu kararda açık olarak hakaret kastı içermediği ve kişilik hakkını ihlal etmediği açık olarak belirtiliyor. Bu karar Yargıtay incelemesinden de geçerek, onanarak kesinleşmiş bir karar. Yani karikatürün hakaret içermediği yargı kararı ile sabit. Emsal kararla sabit. Bu kararı da savcılığa sunduk. Ama savcılık bu kararı gerek baskı gerekse kendi yorumundan dolayı dikkate almadı."

‘KARAR SİYASİ’

Çayır, bu hukuki gerekçeye rağmen öğrencilerin tutuklanmasının nedenini şu sözlerle açıkladı:

“Ana akım medyada öğrencilere yönelik ciddi bir baskı oluştu. Medyaya baskıyı da iktidar yapıyor. Siyasi saikle verilmiş bir karar ışığında 4 öğrenci tutuklandı. Böyle abes bir nedenden dolayı öğrencilerin tutuklanmaları Türkiye’de yargının, hukukun içler acısı durumunu bir kez daha ortaya koydu.”

Çayır, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu tutuklama, özellikle ODTÜ üzerindeki baskıları da arttırabilmek amacıyla yapılan bir gözdağı tutuklamasıdır. Ciddi anlamda hukukçu, hakim ve savcılara denk gelirsek bu itirazlarımız da kabul edilecektir. Umarım düzgün bir hakime denk geliriz. O vasıtayla ancak öğrenciler çıkabilir. Siyasi nedenle verilmiş bir karar olduğu için bizim de çok fazla hukuki anlamda yapabileceğimiz bir şey kalmadı.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Boydak Holding'in eski yöneticilerine hapis cezası

SONRAKİ HABER

Dink davasının 77. duruşması: Ali Öz ve Metin Yıldız'a tahliye kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...