12 Temmuz 2018 09:12
Son Güncellenme Tarihi: 12 Temmuz 2018 09:46

NATO zirvesi Trump kriziyle başladı, Trump kriziyle bitti

Brüksel'deki NATO zirvesi sonrası konuşan Trump, NATO ülkelerinin savunma harcamalarını artırma kararının 'Büyük bir zafer' olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Kayhan Özer/ AA

Paylaş

ABD Lideri Donald Trump’ın başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine yönelik suçlamalarıyla başlayan Brüksel’deki NATO Zirvesi yine Trump kriziyle sona erdi.

ABD Lideri, 2024’te gerçekleşmesi hedeflenen “NATO üyelerinin savunmaya ayırdıkları bütçenin artırılması” kararının “hemen” yerine getirilmesini dayatınca oturumda “kriz” çıktığı, acil toplantı yapıldığı ve sonuçta bu kararın kabul edildiği açıklandı. Zirve sonrası konuşan Trump, kararın “Büyük bir zafer” olduğunu söyledi. Ancak Fransa Lideri Macron, Trump’ı yalanladı, hedef tarihin hâlâ 2024 olduğunu söyledi.

NATO kararına göre, her savunmaya ayrılan bütçelerin her üye ülkenin GSYH’nın yüzde 2’sine yükseltilmesi hedefleniyordu.

TRUMP: DAHA GÜÇLÜ BİR NATO VAR

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen NATO zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, “İki gün öncesine göre çok daha güçlü bir NATO var” dedi.

Üye ülkelerin savunma harcamalarını artırmayı “kabul ettiğini” söyleyen Trump, NATO’nun bu konuda “Büyük bir ilerleme sarf ettiğini” belirtti. ABD dışında NATO ülkelerinin savunma bütçesine 33 milyar dolar harcamayı kabul ettiğini söyleyen Trump, ABD’nin NATO ile ilişkilerinin “çok güçlü” olduğunu ve böyle devam edeceğini ifade etti.

Trump, “ABD Senatosunun onayı olmadan NATO’dan çıkma ihtimali” hakkındaki soruya “Sanırım bunu yapabilirim ama buna gerek yok” yanıtını verdi.

‘GÖÇ KARARIM NEDENİYLE SEVİLİYORUM’

Avrupa Birliği’nin göç konusunda çok dikkatli olması gerektiğini savunan Trump, “Göç Avrupa’yı kontrolü altına alıyor” dedi. Seçimi, göç meselesindeki güçlü duruşuyla kazandığını söyleyen Trump, İngilizlerin de kendisini bu yüzden çok sevdiğini iddia etti.

Trump, “Irak’ta peşmergeyi desteklemeye devam edecek misiniz” sorusuna ise “Kürtler harika insanlar” karşılığını verdi.

İran’ın ABD’ye artık çok daha saygılı davrandığını söyleyen Trump, belli bir aşamada Tahran’ın kendisini arayıp anlaşmaya çalışacağını ancak şu an “Büyük bir acı hissettiklerini” belirtti. Trump son olarak hedefinin “Tüm dünyada barış” olduğunu öne sürdü.

MACRON’DAN YALANLAMA

Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron farklı bir açıklama yaptı, “GSYİH’nın yüzde 2’sini savunmaya harcamayı 2024’te gerçekleştireceğiz” dedi.  ABD Başkanı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Macron, “Trump asla NATO’dan çıkmakla tehdit etmedi, ne özel görüşmelerde ne herkese açık görüşmelerde bir an bile böyle bir tehditte bulundu” dedi.

Trump’ın diğer liderlere GSYİH’nın yüzde 2’sini savunma harcamalarına ayırma hedefini 2024’te değil de hemen gerçekleştirme talebini kabul ettirdiği açıklamasını yalanlayan Fransa Cumhurbaşkanı “Dün çok ayrıntılı bir zirve sonuç bildirisi yayımladık. 2024’te yüzde 2 hedefini teyit ediyor. Hepsi bu” dedi.

Trump’ın zirve öncesinde ve sırasında başta Almanya olmak üzere NATO müttefiklerini eleştiren tweetleri ve açıklamaları hatırlatıldığında, Macron, zirvede görüşmelerin ölçülü ve saygılı ortamda gerçekleştiğini savundu.

KRİZ YAŞANDI

Reuters'in haberine göre zirvenin sonunda ABD Başkanı Donald Trump'ın üye ülkelerin savunma bütçesini acilen artırması konusundaki ısrarı sebebiyle kriz yaşandı. Reuters, Trump'ın ısrarıyla bazı ülkelerin acil toplantı düzenlediğini bildirdi.

NATO'dan iki kaynak, Trump'ın, savunma harcamalarını az bulduğu müttefiklerine yönelik sert eleştirilerine rağmen, NATO'dan çıkma tehdidinde bulunmadığını söyledi. Trump'ın toplantı sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel'e adıyla seslenerek "Angela bu konuda bir şeyler yapman lazım" dediği aktarıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan sınır dışı edilen Afgan mülteci intihar etti

SONRAKİ HABER

Türk-İş Başkanı Atalay: Soma'da kamu vicdanı rahatlamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...