12 Temmuz 2018 07:54

‘Robot işçiler Asya'da köleliği artıracak’

Fabrikalarda otomasyonun artmasının özellikle Güneydoğu Asya'da insan ticaretinin artabileceğine neden olabileceği düşünülüyor.

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Araştırmalar, fabrikalarda otomasyonun artmasıyla düşük vasıflı işçilerin insan tacirlerinin eline düşmesine neden olabileceğini gösteriyor.

Guardian’ın haberine göre, robotlar çeşitli işleri ortadan kaldırdıkları gibi Güneydoğu Asya’da insan ticareti ve kölelikte artış yaratacak. Verisk Maplecroft isimli bir şirketin geçtiğimiz salı günü yayınladığı raporuna dayandırılan haberde, “Üretimde robot kullanımındaki artışın, sadece geçim kaynaklarını ortadan kaldırmadığı, tedarik zincirlerinde köleliğe ve suistimallere yol açan bir darbe etkisi yaratacağı” ileri sürüldü.

Bu yılın başlarında açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütü de Güney Asya’nın kilit üretim bölgeleri olan Tayland, Kamboçya, Endonezya, Filipinler ve Vietnam’da otomasyondaki gelişmeler nedeniyle çok sayıda işçinin işsiz kalacağını açıklamıştı.

‘DÜŞÜK VASIFLI İŞÇİLER AÇISINDAN RİSK’

Verisk Maplecroft Analisti Dr Alex Channer da, “Robot otomasyonunum istihdama etkileri ve neden olması beklenen insan hakları ihlallerine dair çok sayıda tartışma var. Birkaç on yıl içinde robot manifaktürü düşük vasıflı birçok işin yerine geçecek. Vasıfsız işçileri yerlerinden edecek. Bu da zaten bu tür suistimallere açık olan bölgede kölelik ve insan ticaretinin yükselmesine neden olacak” dedi. 

Uluslararası Robot Federasyonu ise önümüzdeki yıl 250 bin endüstriyel robotun daha piyasada yer alacağını, otomotiv, elektronik ve yeni makinelerin üretiminde kullanılacağını açıkladı.

Citibank’ın analizinde ise, robotlar “işçi maliyeti”ni yüzde 50, materyal harcamalarını ise yüzde 20 oranında azaltabileceği iddia edildi. 

İŞÇİ HAKLARI GERİLEYECEK, İHLALLER ARTACAK

Dr. Channer ise şirketlerin bu değişimlerin sonuçlarını gözardı etmemeleri gerektiğini söylüyor. Channer’a göre, “İş dünyası otomasyondaki yükselişin sonuçlarından kendilerinin sorumlu olmayacağını savunabilir, fakat robotlar asla tamamen işçilerin yerini alamayacaklar. İnsanlar tedarik zincirlerinde daha fazla suistimale açık, daha az kurallı ve işçi haklarının büyük ihtimalle daha kolayca görmezden gelindiği düşük işler bulmak zorunda kalacaklar” dedi. 

ASYA’DA KÖLELİK KOŞULLARI BUGÜN DE YAYGIN

Tayland’da balıkçılık sanayisi şimdiden kölelik ve ağır insan hakları ihlalleri ile gündemde, Malezya’da elektronik sektöründe göçmen işçiler benzer bir durum yaşıyor.

2014 yılında işçi haklarını takip eden Verité isimli bir kuruluş, Malezya elektronik sektöründeki işçilerin üçte birinin “zorla çalıştırıldığı”nı tespit etti ve bölgede üretim yapan uluslararası şirketlere reform çağrısında bulunmuştu.

Son araştırmayı yayınlayan Verisk Maplecroft şirketi de özellikle tarım, balıkçılık, manifaktür, elektronik ve perakende sektörlerinde çalışan işçilerin risk altında olduğunu belirtiyor. 

VİETNAM’DA 36 MİLYON İŞÇİ İŞİNİ KAYBEDEBİLİR

İşaret edilen beş ülkeden istihdam kaybı konusundan en çok etkilenecek olanın Vietnam olduğu, robotların yakın gelecekte 36 milyon işçinin işini ellerinden alacağı ileri sürülüyor.

Öte yandan özellikle tekstil sektöründe çalışan kadın işçilerin de gelişmelerden en çok etkilenen gruplardan biri olması bekleniyor. Vietnam ve Kamboçya’da bu sektördeki işçilerin yüzde 85’nin risk altına olduğu belirtiliyor ve bu işlerin yüzde 75’inde kadın işçiler çalışıyor.

Verisk Maplecroft’a göre, patronlar ve hükümetler, işlerini kaybetme riski taşıyan 156 milyon işçiyi bekleyen olası “felaket”e karşı acil önlem almalı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da NSU davası kararına karşı gösteriler yapıldı

SONRAKİ HABER

Cihangir'de deniz manzaralı çöp ev; 8 ton çöp çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa