11 Temmuz 2018 15:16

Gezi’ye katıldılar, Denizleri andılar; 15 yıl hapisleri isteniyor

Adana'da geçtiğimiz yıl açılan HDK davasının 5 Kasım'daki duruşması öncesi mütalaasını veren savcı 7 kişi için 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'da geçtiğimiz yıl açılan HDK davasının 5 Kasım günü Adana 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek duruşması öncesi savcı mahkemeye yazılı mütalaa verdi. Savcı EMEP GYK Üyesi Halil İmrek, HDP Yöneticisi İbrahim Yakut, Tüm Bel Sen Üyesi Güven Boğa, dönemin TTB Merkez Konsey Üyesi İsmail Bulca, Gülabi Köseoğlu, Ayhan Topal ve Serkan Zor’un 2012 ve 2013 yıllarında katıldıkları basın açıklamaları ve toplu gösteriler gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliğinden” açılan iddianamenin iddialarını tekrarladı. Savcı 7 kişi için anayasal hak olan silahsız, şiddetsiz eylemler dolayısıyla örgüt üyesi olduklarını ve demokrasi ve barış talebi ile yapılan eylemlerin örgüte taban kazandırma amaçlı olduğunu iddia ederek 15 yıla kadar cezasını istedi.

‘DEMOKRATİK EYLEMLER HEDEFLENİYOR’

HDK’nin bir güç birliği olarak ortaya çıktığını ve bir gizli tanık ifadesinden yola çıkarak o ifadeyi destekleyecek başka deliller olmadan böyle bir mütalaanın verilmesinin doğru olmadığını ifade eden sanık avukatlarından ve EMEP İl Başkanı Sevil Aracı, eylemlerin silahsız, şiddetsiz gerçekleşen protesto ya da anma eylemleri olduğunu ifade etti. Yasa dışı örgüt adına kepen kapatma eyleminin organize edildiği ve eylemlerin örgüte taban kazandırmak için yapıldığının iddia edildiğini ifade eden Aracı, “Ancak kepenk nerede kapatıldı, kim nerede karar aldı, kime iletti? Bu iddiaları destekleyecek delil yok. Toptan tüm sanıklar yapılan açıklamalara delilsiz iddialar da eklenerek ceza isteniyor. Sanıklar AKP hükümetinin yarattığı baskı ortamının bir sonucu olarak yargılanıyor. Mahkemenin sanıklar için vereceği olumsuz bir karar hukuki olmayacaktır. Demokratik eylemlerin, en ufak bir itirazın dahi önüne geçilmek isteniyor” dedi.

GEZİ EYLEMLERİ VE BARIŞ TALEBİ YARGILANIYOR

İstanbul Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturmadaki gizli tanık ifadelerine dayandırılarak HDK’nin Abdullah Öcalan’ın talimatı ile kurulduğu iddiasından yola çıkılarak hazırlanan iddianameye uygun bir mütalaa veren savcı Gezi eylemlerinden barış eylemlerine Adana’da yıllardır yapılan eylemlere Öcalan’ın talimatı ile katıldıkları gerekçesi ile sanıkların terör örgütü üyeliğinden ceza almalarını istiyor. Savcı mütalaasında 13 yaşındaki İbrahim Aras’ın polis müdahalesinde öldürülmesinden sonra yapılan açıklamaları iddianamede olduğu gibi  “Çocuğun ölümünün istismar edilmesi” olarak ifade etmiş.

İddianamede geçen eylemler arasında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anılması, 1 Eylül Dünya Barış Günü, dönemin BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katıldığı barış mitingi, Roboskî Katliamı, Halepçe katliamı, Ermeni Soykırımı gibi konularda yapılan şiddet içermeyen anma ve eylemler vardı. Türkiye’nin her yerinde yapılan Gezi eylemlerine partilerin üyelerini çağırması ise iddianamede terör örgütü adına işlenen suçlar arasında sayılıyor. Gezi eylemlerine katılım çağrılarının iddianamede ‘örgüt adına’ yapıldığı iddia ediliyor. 6 Mayıs 2012’de yapılan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anma yürüyüşünün “Terör örgütüne taban kazanma amaçlı bir eylem” olarak zikredildiği iddianamede yürüyüşte taşınan Denizlerin fotoğrafları da “Terör örgütü üyelerinin fotoğrafları taşındı” denilerek terör örgütü iddiası güçlendirilmeye çalışılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Shakira konseri için uzun kuyruklar oluştu

SONRAKİ HABER

Bostancı: MHP’nin karşı çıkacağı yasayı niye yapalım?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...