11 Temmuz 2018 13:57

Telefonunda 'Newroz Piroz Be' yazan mülteciye sınır dışı kararı

Suriyeli mülteci H.M. , telefonunda 'Newroz Piroz Be' yazdığı gerekçesiyle hakkında sınır dışı kararı verilerek geri gönderme merkezine yollandı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir'de yapılan aramalarda cep telefonu incelenen Suriyeli mülteci H.M. sosyal medya hesabında 'Newroz Piroz Be' yazdığı gerekçesiyle hakkında sınır dışı kararı verilerek geri gönderme merkezine yollandı.

OHAL ile birlikte artan hak ihlallerinden Türkiye’de yaşayan mülteciler de nasibini alıyor. Mültecilerin yargı denetimine tabi tutulmadan zorla geri gönderilmesinin önünü açan kararnamenin uygulanması ile birlikte mülteciler üzerindeki baskı arttı. 

Dün  İzmir'de kimlik kontrolüne denk gelen üniversite öğrencisi Suriyeli H.M'nin cep telefonu polisler tarafından incelendi. Fotoğrafları, mesajları ve sosyal medya hesapları tek tek kontrol edilen H.M'nin facebook paylaşımı polisler tarafından sakıncalı bulundu. 6 yıl önceki paylaşımda 'Newroz Piroz Be' yazmış olmasını gerekçe gösteren polisler H.M'yi gözaltına alarak göç idaresine teslim etti.

AYM'YE BAŞVURU YAPILACAK

Alıkonulan H.M. herhangi bir sorgulama ya da yargılama işlemine tabi tutulmadan hakkında hızlı bir şekilde sınır dışı ve idari gözetim kararı alındı, ardından kararların uygulanması için Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. H.M. için 'Yabancı Terörist Savaşçısı' kodu uygulandı. H.M. hakkında verilen kararlara karşı avukatları  Anayasa Mahkemesi'ne tedbir kararı almak için başvuruda bulunacak ve sınır dışı kararının iptaline karşı dava açacak.

OHAL KHK'Sİ İLE DÜZENLENDİ

29 Ekim 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 676 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin  “Güvenlik ile İlgili Düzenlemeler” başlıklı ikinci bölümünde 04.04.2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 3 ayrı maddesi değiştirildi.

YARGI KARARLARI BEKLENMEYEBİLİR

Düzenlemeye göre, kamu düzeni, kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından tehdit oluşturduğu düşünülen veya uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından tanımlanan terör örgütleriyle ilişkisi olduğu değerlendirilerek sınır dışı kararı verilen 'yabancılar' için yargı süreci devre dışı bırakılıyor. Bu kişiler, idarenin kararına karşı açtıkları davanın sonuçları beklenmeden sınır dışı edilebilecek. Söz konusu Suriyeliler ise 'güvenli' olarak kabul edilen Türkiye'nin kontrolündeki Afrin'e gönderiliyor. 

ÖNCEKİ HABER

Ankara’daki LGBTİ+ etkinlik yasağı AİHM’ye taşındı

SONRAKİ HABER

Erdoğan 'düşecek, eminim' demişti, dolar 4,97'yi gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa