11 Temmuz 2018 11:58

Güven için tahliye kararı veren mahkeme başkanı duruşmaya katılmadı

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında tahliye kararı veren mahkeme başkanı, aldığı 3 günlük rapor nedeniyle bugünkü duruşmaya katılmadı.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Leyla Güven'i oy birliğiyle 29 Haziran'da tahliye eden Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı, aldığı 3 günlük raporla Güven’in bugünkü duruşmasına katılmadı. Avukatların, yargılamanın durdurulması talebini reddeden mahkeme heyeti, Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma Kasım ayına ertelendi.

Afrin'e operasyonuna gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) çalışmaları nedeniyle 31 Ocak'ta tutuklanan DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında toplam 25 yıldan 46,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 16 Mayıs'ta görülen davanın ilk duruşmasında Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verilmişti.

Güven, HDP Hakkari milletvekili seçilmesinin ardından tahliye edilmesi için avukatları davaya bakan Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Mahkeme, 29 Haziran'da oy birliğiyle aldığı kararda, Güven'i milletvekili seçildiği için değil üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali, delilerin büyük oranda toplanmış olması, etki edebileceği delillerin bulunmayışı, tutukluktan istenen sonucun adli kontrol tedbiri ile sağlanabilecek olmasını gerekçe göstererek tahliyesine karar vermişti.

Bu karara rağmen Güven, duruşma savcısının tahliye kararına karşı yaptığı itirazı sonucu beklenmişti. Savcının itirazını ve Güven’in 4 klasörlük dosyasını saatler içinde inceleyen mahkeme, Güven hakkında verilen tahliye kararını kaldırdı. Mahkeme, delillerin toplanmamış olması, kuvvetli suç şüphesi, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Güven hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkardı.  Avukatların, bu karara karşı bir üst mahkemeye yaptığı itiraz da reddedildi.

3 GÜN RAPOR ALDI

Leyla Güven'in yargılanmasına bugün devam edildi. Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2'nci celsesine tutuklu sanık Leyla Güven ve avukatları katıldı. Duruşmayı ayrıca HDP milletvekilleri Semra Güzel, Gülistan Koçyiğit, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları ve Berdan Öztürk de izledi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Daha önce Güven hakkında tahliye kararı veren Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Galip Akpınar, bugün görülen duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Akpınar'ın 3 gün rapor aldığı belirtildi.  Mahkeme başkanının rapor alması, Güven hakkında verdiği tahliye kararında ısrar edeceği ya da tahliye etmemesine yönelik baskı gördüğü yorumlarına yol açtı.

'SADECE ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN VE KENDİ HUKUKUNUZU UYGULAYIN'

Demirören Haber Ajansı'nın aktardığına göre duruşmada savunma yapan Leyla Güven, HDP'den milletvekili olmanın çok ağır bir yük ve ateşten gömlek olduğunu söyleyerek, "Ancak biz bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Mahkemenin kendi hukukunu uygulamasını bekliyoruz. Bu mahkeme, benim tahliyeme karar verdi. Tahliye kararım cezaevine ulaştı ve valizlerim bile teslim edildi. Arkadaşlarımızla vedalaştık ve sonra itiraz geldi. Beni SEGBİS'e çıkartıp, yeniden tutuklandığımı söylediler. Ben de zaten cezaevinde olduğumu söyledim. Hukuk herkese eşit uygulansa bunların olmaması lazım. Mahkeme Başkanı'nın değiştiğini görüyorum. Sizden beni tahliye etmenizi istemiyorum. Sadece elinizi vicdanınıza koyun ve kendi hukukunuzu uygulayın. Türkiye Cumhurbaşkanı, 6 milyon oy almış bir partinin meşru olmadığını söylüyor. Onun bu söylemi üzerine her gittiğimiz yerde saldırıya uğruyoruz. İçişleri Bakanı bizden nefret ediyor. Kararınız ne olursa olsun, vicdanları zedelemesin" dedi.

YARGILAMA DURDURULSUN TALEBİ

Duruşmada söz alan Leyla Güven'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise milletvekili olan müvekkilinin yargılanması için dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini, bu nedenle yargılamanın durdurulmasını istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanığa yöneltilen 'silahlı terör örgütü yöneticiliği ve üyeliği' ile 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlarının Anayasa'nın 83'üncü maddesinde istisna tutulduğunu belirterek, bu suçlar yönünden yargılamanın durdurulması talebini reddetti.

Mahkeme heyeti, sanık hakkında yargılaması yapılan 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet' suçundan ise yargılama şartının gerçekleşmesinin beklenmesi için yargılamanın durmasına hükmetti.

TAHLİYE TALEBİ REDDEDİLDİ

Avukatların tahliye yönündeki taleplerinin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, "kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması" gerekçesiyle Güven'in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşma Kasım ayına ertelendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Musa Anter cinayeti davasında Pekin'in dinlenmesine karar verildi

SONRAKİ HABER

Soma'da ne olmuştu: Özel sektörün çalışma tarzı katliam getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...