04 Eylül 2012 09:02

Hazır gıdada kullanılan MSG ile ilgili sorular

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, birçok hazır gıdada kullanılan Monosodyum Glutamat (MSG) ile ilgili kuşkuları Meclise taşıdı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır gıdada Monosodyum Glutamat (MSG)’ın

Hazır gıdada kullanılan  MSG ile ilgili sorular
Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, birçok hazır gıdada kullanılan Monosodyum Glutamat (MSG) ile ilgili kuşkuları Meclise taşıdı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır gıdada Monosodyum Glutamat (MSG)’ın kullanılmakta olduğunu belirten Oran, “Tam olarak kanıtlanamasa da MSG hakkında birçok kronik rahatsızlığa yol açtığı yönünde ciddi kuşku ve çalışmalar bulunmaktadır” dedi. Oran, Eker’e şu soruları yöneltti:
“MSG’nin 100 sene önce bir kimyager tarafından keşfedilmesinden sonra patentini alıp, ticari olarak satışına başlayan ve bugün dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu belirtilen AJINOMOTO isimli Japon gıda firmasının İstanbul’da başta MSG olmak üzere gıda ve yem sanayinde hammadde olarak kullanılan pek çok farklı kimyasal madde üretip sattığı doğru mudur? Bu firmanın Bakanlığınızdan aldığı üretim ve satış izinlerin kapsamı nedir? Bu firmanın herhangi bir resmi kurum-kuruluşa sattığı bir var mıdır, bugüne kadar hangi ürünler satılmıştır?
İstanbul’da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da bu firma tarafından doğrudan MSG satıldığı iddiası doğru mudur?
Merdiven altı denilen işletmelerde ‘Lezzet Tuzu’ adı altında kontrolsüz biçimde poşet içerisinde kiloyla MSG satıldığı duyumunun gerçeklik payı nedir?
Gıda mevzuatında MSG’nin kullanımı ile ilgili katı kurallar bulunduğu ve gıdalara-yemeklere gıda mühendisleri eşliğinde eser düzeyde eklenmesi gerekirken aşçılar tarafından bilinçsizce ve kontrolsüz biçimde kullanıldığı iddiası doğru mudur?
MSG’nin doğal olduğu öne sürülmesine karşın doğada var olan amino asit çeşidinin glutamik asit olduğu; MSG’nin ise şeker pancarı, şeker kamışı gibi nişastalı ürünlerden, laboratuvar ortamında üretilmiş yapay bakterilerle mayalandırma işlemi sonucu elde edilerek, beyazlatma ve rafine gibi türlü işlemlere maruz kaldığı bilgisi doğru mudur?
TİME dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya’da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır. Bu bakımdan AJINOMOTO’nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı?
Bakanlığınız davet, resepsiyon ve yemeklerinde MSG’li ürünler servis edilmekte midir?​” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Reklamla bilinçli ilaç kullanımı sağlanamaz

SONRAKİ HABER

Anadolu Üni.'de polis saldırısı: 50 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...