10 Temmuz 2018 12:59

Trump-Putin buluşması öncesi Helsinki’de gösteri hazırlıkları

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Donald Trump ve Vladimir Putin’in görüşmesi öncesi protesto gösterileri düzenlenecek.

Görseller: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Fedarasyonu Başkanı Vladimir Putin’in Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gerçekleştirecekleri görüşme nedeniyle başkentte bir kaç gösteri düzenlenecek.

Simdiye kadar değişik örgütlenme ve gruplar, 5 ayrı gösteri izni için polise başvuruda bulundu. En büyük gösterinin yazar ve araştırmacıların yer aldığı ‘İnsan Hakları için Helsinki’ örgütlenme tarafından düzenleneceği tahmin ediliyor.

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle ve günlük yayımlanan Hbl gazetesinde  açıklamalarda bulunan örgütün yöneticilerinden Katri Ylinen, gösterilerinin ABD ve Rusya karşıtı olmadığını belirterek “Trump ve Putin’in buluştuklarında ele almadıkları insan hakları ve azınlıkların hakları  ve basın özgürlüğünü gündeme getirmek istiyoruz” dedi.

Düzenleyecekleri  gösteriye 10 bini aşkın kişinin katılacağı öngörüsünde bulunan Ylinen, gösteride ayrıca demokrasi ve iklim sorunlarını ele alacaklarını da ifade ettikten sonra “İkili görüşmelerin daha fazla taraflar arasında yapılacak görüşmeler kadar değerli olmadığını düşünüyoruz. Biz demokrasinden yanayız” şeklinde konuştu.

Helsinki Çağrısı, gösteriyi zirvenin yapılacağı 16 Temmuz günü yapmayı planlıyordu, ancak katılımın daha fazla olması için gösteriyi bir gün öncesine Pazar gününe aldı.

ABD ve Rusya yanlısı gruplarda, iki liderin görüşmesi nedeniyle gösteri yapacaklarını açıkladı.

Finlandiya’da yaşayan Rusları örgütleyen Rus-Fin Derneği (Rufi), Finlandiya’daki Rus fobisi ve Ruslara yönelik nefret söylemlerine karşı barış için  gösteri düzenleme kararı aldı.

YABANCI KARŞITLARI TRUMP’I HAVAALANINDA KARŞILAYACAK

ABD yanlısı gruplar da, Trump’a destek vermek için hareketlendi. Parlamentoda temsil edilen göçmen karşıtı aşırı sağcı parti Gerçek Finliler’in üyelerinden Markus Bunders, ‘Helsinki Trump’ı seviyor’ adlı bir Facebook grubu oluşturdu.

Kısa süre içinde 1200 kişinin üye olduğu grup, gösteri yapmayacağını ancak Trump’a destek için cadde ve sokaklarda olacağını açıkladı. Kendisinin Gerçek Finli partisi üyesi olduğunu ancak düzenleyecekleri etkinliklerin partiyle ilişkisi olmadığını öne süren Bunders, Facebook gruplarının yurt dışında da ilgiyle karşılandığını ve ABD’deki büyük medya aktörlerinden bazılarının kendileriyle söyleşi yapma talebinde bulunduklarını söyledi.

Grup, Trump’ı havaalanında ABD ve Finlandiya bayraklarıyla karşılayacaklarını açıkladı.

Hükümet ortağı Ulusal Koalisyon Partisi’nin (Samlingspartiet) gençlik örgütü de gösteri yapmak için polise müracaat etti. Örgütün başkanı Henrik Vuornos, Trump ve Putin’in politikalarının kötü olduğunu ve Trump’ın ticaret politikasının Finlandiya’ya zarar verdiğini söyledi.

Şimdiye kadar gösteri için 5 ayrı grubun başvuruda bulunduğunu söyleyen Helsinki Emniyet Müdürlüğü Basın Şefi Juha Hakola, gösterilere katılacak kişilerinin sayısını tahmin etmenin güç olduğunu ancak gösteriler nedeniyle olay veya çatışmaların çıkmasından kaygılanmaları için bir neden olmadığını belirtti.

Finlandiya’da yasalar  6 saat önceden haber vermek kaydıyla herkesin gösteri yapma hakkını güvence altına alıyor. Polis, 16 Temmuz’a kadar yeni gösteri başvurularının yapılacağını tahmin ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf’te yıkım seçim sonrası hızlandı

SONRAKİ HABER

Ağabeyi kas hastalığından hayatını kaybeden Mert, ilik nakli bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...