10 Temmuz 2018 12:44

Tahliyesine izin verilmeyen Leyla Güven’in duruşması yarın!

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in 46 yıl 6 ay hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın duruşması yarın Diyarbakır'da görülecek.

Leyla Güven (Fotoğraf: MA)

Paylaş

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında 46 buçuk yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın duruşması yarın Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Mahkemenin oy birliğiyle aldığı ancak itiraz üzerine “yok sayılan” tahliye kararında ısrar edip etmeyeceği merakla bekleniyor.

Bölgede 800’e yakın sivil toplum örgütü ve siyasi partinin katılımıyla 2007 yılında Diyarbakır’da kurulan, kuruluşundan günümüze kadar yürüttüğü bütün demokratik ve siyasi faaliyetleri “yasa dışı” ilan edilen Demokratik Toplum Kongresi’nin (DTK) tutuklu Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Güven, Afrin operasyonuna gösterdiği tepki, DTK Eş Başkanı olarak katıldığı etkinliklerde yaptığı konuşmalar ve basına verdiği demeçler nedeniyle 22 Ocak’ta Diyarbakır’daki evinde gözaltına alınarak 31 Ocak’ta sevk edildiği adliyede tutuklandı.

TAHLİYE VE TUTUKLAMA

DTK Eş Başkanı Güven'in HDP’den Hakkari milletvekili seçilmesi ardından avukatlarının tutukluluğuna yaptığı itiraz üzerine davaya bakan Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Haziran’da tahliye kararı vermişti. Mahkeme, Güven’i milletvekili seçildiği için değil delillerin toplanmasını gerekçe göstererek tahliye etmişti. Bu karara rağmen Güven cezaevinde tahliye edilmemiş, duruşma savcısının tahliye kararına karşı aynı gün jet hızıyla yaptığı itirazın sonucu beklenmişti. Savcılık itirazını inceleyen Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in DTK Eş Başkanı olması, katıldığı faaliyetler ve kuvvetli suç şüphesini ileri sürerek, cezaevinde olan Güven hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama emri çıkarmıştı. Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, tutuklama kararına karşı bir üst mahkeme olan Diyarbakır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptığı itiraz da reddedilmişti.

Yarın görülecek davada, mahkemenin Güven hakkında verdiği tahliye kararında direnip direnmeyeceği merak konusu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ Cezaevinde hak ihlalleri ve dayatma tam gaz sürüyor

SONRAKİ HABER

Hasankeyf’te yıkım seçim sonrası hızlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...