10 Temmuz 2018 12:27

Elazığ Cezaevinde hak ihlalleri ve dayatma tam gaz sürüyor

Sık sık işkence, kötü muamele ve idarenin dayatmaları ile gündeme gelen Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hak ihlalleri sürüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Uzun süredir işkence, kötü muamele ve idarenin dayatmaları ile gündemdeki yerini koruyan Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hak ihlalleri sürüyor.

Siyasi tutuklulara yönelik askeri düzen ve kimlik dayatmasına karşı eylemler yapılmasının ardından, dayatmaların kaldırıldığı duyurulan cezaevinde, siyasi tutuklulara askerlerden, gardiyanına ve doktoruna kadar kimlik gösterilme dayatması sürüyor. Siyasi tutuklulardan Mustafa Zorlucan yaşadıkları saldırıları ve hak ihlallerini gazetemize gönderdiği mektupla özetledi.

İHLALE DİRENMENİN BEDELİ: CEZA!

Zorlucan’ın mektubunda yer alan ifadeler şöyle: Kimlik dayatmasından dolayı yaşadığımız sağlık sorunlarından bahsetmek istiyorum. Revire çıkamıyor, ilaç yazdırıp alamıyor, haliyle tedavi olamıyoruz. Kimlik dayatması işkenceye dönmüş durumda anlayacağın. 10 aydır bu uygulama devam ediyor. Hücremizden çıkamıyoruz. “Kimlik almazsanız çıkamazsınız revire” deyip hücremizden dışarı adım attırmıyorlar. Görüş, telefon, kargo-koli, spor vs. hiçbir haktan yararlanamıyor, sağlık sorunlarımızda da işkenceye tabi tutuluyoruz. Bütün bu uygulamalara direndiğimizde ise (ki direnişimiz kimlikle  çıkmayacağımız beyanında bulunmaktır) disiplin cezalarıyla ödüllendiriliyoruz”  Hiçbir haklarını kullanamadıklarını dile getiren Zorlucan, sürekli mektup, iletişim, ziyaret yasağı uygulaması ile karşılaştıklarını anlatıyor.

‘HAKKIMI ARADIM İNFAZIM YANDI’

Zorlucan mektubunda, dayatmaları reddeden tutumundan dolayı cezaevinde kalma süresinin uzadığına dikkat çekiyor: “Şu ana kadar 10’un üzerinde disiplin cezası aldım. Aldığım, 1 ay ve 2 ay biçimindeki cezaların toplamı 1.5 yılı buldu. İnfazım da yanıyor, 6-8 ay fazladan yatmama sebep oluyor anlayacağın”.

Hapishane yönetiminin keyfi uygulamalarla cezaevini 12 Eylül koşullarını aratmaz duruma soktuğunu belirten Zorlucan kamuoyu ile şu bilgileri paylaşıyor: “3-4 ay önce de askeri nizamda sayım dayatması getirdiler. Bu saldırı 1 hafta sürdü, tutsakların toplu direnişiyle püskürtüldü. Vazgeçtiler. Bir hafta süren bu saldırıda darp edilerek. Sürüklenerek, havalandırmaya zorla çıkarıldık. Suç duyurusunda bulunduk savcıya. Savcı suçlu bizmişiz gibi bize soruşturma açtı. Sonucunu bekliyoruz, yargılanmaya biz gideceğiz anlaşılan”.

Yaşadıkları hak ihlalleri karşısında kamuoyundan duyarlılık beklentisiyle sonlanan mektup Elazığ’da vazgeçildiği duyurulan dayatmaların aynen sürdüğünün kanıtı! (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da cansız bedeni bulunan Ufuk’un otopsi raporu açıklandı

SONRAKİ HABER

Tahliyesine izin verilmeyen Leyla Güven’in duruşması yarın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...