10 Temmuz 2018 10:29

Eğitim Sen: OHAL ihraçlarıyla kurum ve okul yöneticileri zan altında

Eğitim Sen, son OHAL ihraçları ile ilgili yaptığı açıklamada 26’sı Eğitim Sen üyesi 60 KESK’linin ihraç edildiğini açıkladı.

Eğitim Sen logosu

Paylaş

Eğitim Sen, son OHAL ihraçlarına ilişkin açıklamasında, 20’si barış bildirisi imzacısı 26 Eğitim Sen üyesi ile birlikte 60 KESK’linin ihraç edildiğini açıkladı. Son ihraçlarla birlikte ihraç edilen barış akademisyeni sayısının 404’e çıktığı belirtilen açıklamada, “Barış akademisyenlerinin KHK’ler kullanılarak özel olarak hedef alınması iktidarın barışa, demokrasiye, düşünce ve ifade özgürlüğüne, akademiye dair tutumunu ortaya koymaktadır” denildi. Açıklamada, 701 sayılı KHK’de silinmesi unutulan ihraç gerekçelerinin ihbarcılığa dayalı istihbarat bilgileri ile ihraçların gerçekleştiğini ortaya koyduğu ve kurum ve okul yöneticilerinin ciddi zan altında olduğu ifade edildi.

NORMAL KOŞULLARDA SUÇ SAYILAMAYACAK GEREKÇELER

Açıklamada, OHAL dönemi boyunca KHK’lerle 130 bini aşkın kişinin fişleme, kurum kanaati, sosyal medya paylaşımları, sosyal çevre soruşturması, sendika üyeliği, banka hesabı gibi normal koşullarda suç olarak kabul edilemeyecek gerekçelerle kamudan ihraç edildiğine dikkat çekildi. Açıklamada, özellikle KESK’e bağlı ihraçlarla ilgili somut bir suçlama ve kanıtın ortaya konulmadığını, bunun da ihraçların tamamen siyasi tasarrufla yapıldığını açığa çıkardığı ifade edildi.

KAMU EMEKÇİSİNE YARGISIZ İNFAZ

Kamu emekçileri açısından açık bir ‘yargısız infaz’ yaşandığı belirtilen açıklamada, 701 sayılı KHK’de silinmesi unutulan beş kamu görevlisinin ihraç gerekçelerinin ihraçların neye dayanılarak yapıldığının açık bir itirafı olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Böylece hepimizin bildiği, pratikte yaşadığı yargı ve kolluk soruşturmalarının değil ihbarcılığa dayalı istihbarat bilgilerinin geçer akçe olduğu, hukuk devletinin en asgari ölçülerinden bile eser kalmadığı “devlet” belgeleri arasına girmiş oldu” denildi. Birbirine kişisel husumeti olanların, görevde yükselmesinin önünde engel görülen kişilerin “kurum kanaati” adı altında ihraç edilmelerinin de mümkün hale geldiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kurum/okul idarecilerinin neredeyse tamamına yakınının yandaş konfederasyonla 'iltisaklı' sendikaların üyeleri olması ise çok daha vahim ve kirli bir durumu gözler önüne seriyor."

KURUM VE OKUL YÖNETİCİLERİ ZAN ALTINDA

Bu dönemin kurum ve okul yöneticilerinin ciddi zan altında olduğu ifade edilen açıklamada, bunun 701 sayılı KHK ile gözler önüne serildiği belirtildi. Siyasi görüşü, etnik kimliği, dini inancı, mezhebi, hatta yaşam tarzı açısından iktidarın belirlediği sınırlar içinde olmayan herkesin OHAL sürecinde hedef haline getirildiği vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Masa başında siyasi intikam hırsıyla alınan kararlar ve idari tasarruflarla işimizi elimizden alan, geleceğimizi karartmaya çalışanlara karşı en güçlü yanıtı, birlik ve dayanışmamızı büyüterek vereceğiz.Sendikal hak ve özgürlükler mücadelesi yürüttüğü için açığa alınan, ihraç edilen yönetici ve üyelerimiz de 'suçlu' değil, sendikalı ve örgütlü olmanın gereğini yerine getiren kamu emekçileri mücadelesinin onurudur. Hukukun en temel ilkelerini ayaklar altına alarak intikam hırsıyla KHK listelerini oluşturanların ve hazırlanmasına katkı sunanların peşini bırakmayacağız”. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilirkişiler altın madenine Kozak yaylasının yolunu açtı

SONRAKİ HABER

Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın ilk icraati erişim engeli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...