10 Temmuz 2018 08:16

Yeni kabine Arap basınında: Hazine Damat Albayrak’a teslim

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesi Arap basınında geniş yer buldu. Gazeteler çoğunlukla Erdoğan'ın damadının pozisyonuna dikkat çekti.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

Yusuf ERTAŞ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin ve kutlama töreni Arap basınında geniş yer buldu. Arap gazetelerinin büyük çoğunluğu Erdoğan’ın damadı, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ı Maliye ve Hazine Bakanı olarak atamasını öne çıkardı. Bazı gazeteler Erdoğan’ı överken bazı gazeteler Batılı liderlerin törende yer almamasına dikkat çekti. Kimi yorumlarda ise Erdoğan’ın tüm devlet kurumlarına ve para politikalarına hakim olmasının yol açtığı endişeye işaret edilerek kabinenin açıklanmasından sonra doların ani yükselişine vurgu yapıldı.

‘DAMAT MALİYE BAKANI’

Londra’dan yayın yapan Al Arabi Al Cedid gazetesi, Erdoğan’ın, damadı, eski Enerji Bakanı Berat Albayrak’ı Hazine ve Maliye Bakanı olarak atamasını öne çıkardı.

Rusya el Youm da “Erdoğan yeni hükümetini açıkladı” başlıklı haberinde “Ülkenin başkanlık sistemine geçmesinin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, içinde damadı Berat Albayrak’ı Hazine ve Maliye bakanı olarak ödüllendirdiği 16 bakandan oluşan yeni hükümetini açıkladı” yorumunu yaptı.

Suudi Arabistan Gazetesi Al Arabiya, Albayrak’ın atanmasını öne çıkaran gazetelerden birisi oldu. Gazete, “Erdoğan yeni hükümetini açıkladı. Damadı Maliye Bakanı” başlıklı haberinde “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi akşamı, aralarında Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanan damadı Berat Albayrak’ın da yer aldığı 16 Bakandan oluşan yeni hükümetini açıkladı” diye yazdı.

‘MERKEZ BANKASINA HÜKMETMEK İÇİN DAMADINI MALİYE BAKANI OLARAK ATADI’

Middle East Haber Sitesi, “Erdoğan, Merkez Bankasına hükmetmek için maliye bakanı olarak damadını atadı” başlığı ile verdiği haberde “Türkiye Cumhurbaşkanı damadını Maliye Bakanı olarak atadığı 16 bakan ve bir başkan yardımcısından oluşan yeni hükümetini açıkladı” ifadesini kullandı. Haber sitesi, “Türkiye cumhurbaşkanı tarafından yapılan önceki açıklamalar, son birkaç ay içinde en düşük seviyesine ulaşan liranın değerinin düşmesine neden oldu” hatırlatmasında bulunarak, “Erdoğan’ın, devlet kurumlarını teslim alması ve para politikalarına hakim olmasına bağlı olarak endişe, piyasaların üzerinde dolaşıyor ve lirayı derin bir uçuruma itiyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘ERDOĞAN’I BÜYÜK ZORLUKLAR BEKLİYOR’

Rai Al Youm, “Erdoğan, bir başkan yardımcısı ve 16 bakandan oluşan hükümetinin yapısını açıkladı. Fuat Oktay’ı kendine Başkan Yardımcısı olarak atadı. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı olarak kaldı. Damadı Berat Albayrak Maliye Bakanı oldu. Bazı bakanlıklar birleştirildi. Birçok devlet kurumunun işlevi değiştiriliyor. Basın ve Bilgilendirme Genel Müdürlüğü kapatılıyor” başlıklı haberinde Erdoğan’ı, “Yüksek enflasyon ile ekonomik kriz, paranın değerinin düşmesi ve güçlü büyümeye rağmen kamu hesaplarındaki büyüyen cari açık” gibi büyük zorlukların beklediğine dikkat çekti.

OHAL ERDOĞAN’A ÜSTÜNLUK SAĞLADI

Suudi sermayeli Al Hayat gazetesi “Erdoğan Türkiye’nin uygarlığını yeniden canlandırma sözü verdi” başlığı ile verdiği haberde “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, muhalefetin ‘tek adam yönetimi’ olarak değerlendirdiği geniş yönetim yetkisine sahip bir başkanlık sistemi altında beş yıllığına ikinci kez göreve geldi” yorumunu yaptı. Gazetenin, “2016 yılında Türkiye’nin tanık olduğu başarısız darbe girişimi sonrasında başlatılan ve OHAL’e bağlı olarak yayınlanan KHK’lerle 150 bin asker, polis, akademisyen, avukat ve öğretmeni etkileyen geniş ‘temizlik’ hamlesinin ardından gelen başkanlık sistemi Erdoğan için iktidarda kesin bir üstünlük sağladı” diye yazması dikkat çekti.

STRATEJİK İLİŞKİLERİN DERİNLİĞİ VE GÜCÜ

Katar’dan yayın yapan Al Şark gazetesi, Erdoğan’a methiyeler düzmeyi tercih etti. Gazete Katar Emiri Tamim’in, Türkiye Cumhurbaşkanını kutlama törenine katılmasını öne çıkardı. Gazetenin “Katar ve Türkiye...yeni bir dönem” başlıklı başyazısında Emir Tamim’in açılış törenine katılması, Türkiye ile Katar arasındaki “Kardeşlik ve ortak iş birliği bağlarını güçlendiren, stratejik ilişkilerin derinliği ve gücünün” bir işareti olarak değerlendirildi. Gazetenin “Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş, Türkiye’yi bölgesel ve uluslararası meselelere karşı sorumlulukların önüne koyuyor” yorumu dikkat çekti.

Al Kuds Al Arabi gazetesi de “Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti’nin şanını yükselteceğime söz veriyorum” başlığını kullanarak, “Erdoğan ilerleyen dönemde yeni bir idare anlayışına dayanan Türkiye Cumhuriyetinin şanını yükselteceği sözü verdi” diye yazdı.

TÖRENDE BATILI LİDERLER YOK

Lübnan’dan İngilizce olarak yayın yapan The Daily Star gazetesi kutlama törenine katılan cumhurbaşkanı, başbakan ve diğer üst düzey misafirlerin listesinde hiçbir büyük Batılı liderin yer almamasına dikkat çekti. Haberde “Türkiye, Batı askeri ittifakı NATO’nun bir üyesi, ancak Suriye’de askeri strateji konusunda ABD’yle ve başarısız darbeden sonra Ankara’nın büyük devlet kurumları, silahlı kuvvetler, polis ve medya tasfiyeleri üzerinden Avrupa Birliği ile arası bozuk durumda” hatırlatması yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Barış Alıcı ve Berke Özer için prensip anlaşmasına vardı

SONRAKİ HABER

NSU davasında Beate Zschaepe'ye müebbet hapis cezası verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...