09 Temmuz 2018 22:15

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı: Çay’da OHAL ilan edilsin

Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, 'hem yaş hem de kuru çayda oynanan oyunlar nedeniyle çayda OHAL ilan edilsin' çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Başta Rize olmak üzere Artvin, Trabzon ve Giresun illerinde yaşayan ve geçimini çaydan sağlayan 207 bin çay üreticisinin son yıllarda yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Ardeşen Ziraat Odası Başkanı Turan Kabaoğlu, hem yaş hem de kuru çayda oynanan oyunlar yüzünden çayda olağan üstü hal ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Kabaoğlu, “Ben Çay müstahsiliyim. Çiftçi bir ailenin çocuğuyum. Çay sektöründen emekli oldum. Şimdi de Ardeşen Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürütmekteyim. Böyle giderse önümüzdeki birkaç yıl sonra Rize’de çay üretimi, Gürcistan da ki çay üretimi durumuna düşeceğiz. Bu anlayışla çay yok olacak” dedi.

“Araziler bölündü, Küçüldü. Resmiyette çay arazilerinin 5 dönümün altına bölünmemesi gerekiyorken bölmeye devam ediyoruz. Yani işletmelerimizi parçalıyoruz” diyen Kabaoğlu, çiftçinin çay ruhsatı alırken imzaladığı sözleşmeye uymamasını eleştirdi.

Kabaoğlu, “Çiftçiliği bıraktık, işi Gürcü işçilere devrettik. Başka söze gerek var mı? Üretici ortalama işletme büyüklüğü 3 dönüme düştü. 5 bin üyem var. 1 dönüm arazi işletiyor, onu da kendisi toplamıyor. Tarım Bakanlığı bakmıyor. Acaba çay üretimini Orman Bakanlığına mı bıraktı?​” dedi.

KAÇAK ÇAYA İZİN VERİLMEMELİ

Devlet desteğinin şart olduğunu söyleyen Kabaoğlu, “Bizi büyütün, eğitin ve bize destek verin. Ülkemizin ihtiyacı olan 300 bin ton kuru çayı üretelim ki avro ve dolara

muhtaç kalmayalım. Şimdi soruyorum 2017 yılında özel sektör iyi fiyata çay aldı da, 2018 de ne oldu? Korkuyorum 3. ve 4. sürgünde özel sektör çay almayabilir” sözleriyle tehlikeli gidişe dikkat çekti.

Açıklamasının devamında Kabaoğlu önerilerini sıraladı:

“♦ Hem yaş çay da, hem de kuru çay da ‘olağanüstü hal’ ilan edilmeli,

♦ Çiftçi büyütülmeli

♦ Çay işletmeleri kaliteli çay üretmeli

♦ Randımanlarını gözden geçirmeli

♦ Ülkemizde ithal, kaçak çay tüketimi artıyor, halkımız ithal çaya alışırsa bir daha yerli çay içmez diye korkuyorum. Buna engel olunmalı.

♦ Sektörle tarım bakanlığı ve de çiftçi örgütleri bir araya gelmeli, çiviyi yeniden çakmalı.”

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası'nda ilk finalist Fransa

SONRAKİ HABER

Yargı da güvenlik de artık 'tek adam'da!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...