09 Temmuz 2018 22:27

Kayyım halkı mağdur ediyor: Sur’da sokaklar çöpten geçilmiyor

Diyarbakır Sur'da belediyeye atanan kayyım, çöpleri toplamıyor, sokakları temizlemiyor.

Fotoğraf: Fırat Topal/EVRENSEL

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

AKP iktidarı tarafından Bölge illerinde DBP’li belediyelere kayyım atamalarından sonra halka hizmet edildiği iddia edilirken, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde tam tersi bir durum yaşanıyor. 2 aydan fazladır çöplerin yeterli düzeyde toplanmaması ve sokakların düzenli temizlenmemesi sonucu sokaklar çöpten ve kokudan geçilmiyor. Evrensel'e konuşan mahalle sakinleri “Kayyım isteyince oluyor diyor ama Sur’a gelince yok” derken, belediyede bir yetkili ise “İşçi yok. Başkan da biliyor. Ankara da biliyor” dedi. 

OHAL, KHK, belediyelere Kayyım atamaları ve güvenlik soruşturması derken bu süreç içinde işçilerin işten atılması halkı mağdur ediyor. Yaşanan personel eksikliğinden  kaynaklı Diyarbakır’ın tarihi Sur İlçesi’nde sokakların temizlenmemesi ve çöplerin yeterli düzeyde toplanmaması sonucu sokaklar çöpten ve kokudan geçilmiyor. Tarihi yapıların olduğu mahallelerde çöpler 2 aydan fazladır düzenli olarak toplanmıyor ve mahalle temizliği yapılmıyor. Başta İskender Paşa ve Melikahmet Mahallesi’nin sokaklarında dikkat çeken çöplerin düzenli toplanmaması mahallelilerin tepkisini çekiyor.

‘KOKUDAN DURAMIYORUZ’

5 çocuk babası Mehmet (40), Sokaklardaki çöp ve kokudan kaynaklı çocuklarını sokağa bırakmadığını ifade ederek, “Kokudan sokaktan geçemiyoruz. Gündüz sıcak, gece biraz hava serinliyor ama biz kokudan pencerelerimizi açamıyoruz. Arıyoruz, geleceğiz diyorlar, gelen yok. Dilekçe yazdık dikkate alan yok” dedi.  Ardından konuştuğumuz Serkan adındaki esnaf ise, “Aramıyoruz artık, zaten arayınca gelmiyorlar. Bu hale bak temizlik yapılsa böyle mi olur?​” diye sordu. 

‘ARIYORUZ, GÖNDERECEK KİMSE YOK DİYORLAR’

Mahalle sakinlerinden 2 çocuk annesi Aysel, çocuklarının koku ve çöp içindeki sokaklara çıkmalarından endişe duyduğunu söyledi. Çöplerin toplanması için haftada bir temizlik işçilerin geldiğini söyleyen Aysel, “Çocuklarımız bu sağlıksız ortamda sokağa çıkıyor. Mahalleli temizleyebildiği kadar temizliyor. Arıyoruz, belediyeyi, gönderecek kimse yok diyorlar. Biz ne yapalım?​” diye sordu.

‘İSTEYİNCE OLUYOR, SUR’A GELİNCE YOK’ 

Mehmet adındaki bir diğer yurttaş ise Belediye duyarsızlığının sadece Sur’a özgü olduğunu belirterek, “Temizlik ,ilaçlama yok. Gelip bu sokakların halini görsünler. Sokakları çöp götürüyor. Ofis’te, Kayapınar’da böyle bir sıkıntı yok. Konu Sur olunca durum bu. Bu sokaklara temizlikçi gönderip, denetlesinler. Büyükşehir Belediyesi Kayyımı her tarafa ‘isteyince oluyor’ diye reklam yapıyor. Sur’a gelince yok” diyerek tepki gösterdi. Daha sonra söze giren Ali adındaki mahalle sakini ise “Belediye çalışıyor diyorlar, buralar hep böyle her yerde çalışıyor ama sadece Sur’da yok. Burada yaşayanlar insan değil mi? diye sordu. 

PERSONEL YOKMUŞ

Mahalle sakini Evin ise söz konusu durum için belediyeyi aradığını belirterek, şunları söyledi: “Aradım, ‘neden temizlik yapılmıyor, her yer çöp içinde’ diye sordum. Bana işten çıkarılmaların olduğunu, eleman eksikliğinden kaynaklı yeterli düzeyde temizliğin yapılmadığını söylediler.”

‘İŞÇİ YOK, BAŞKAN DA ANKARA DA BİLİYOR’

Konuyla ilgili Sur Belediyesi’ne bağlı Temizlik Şantiyesi’nden telefonla ulaştığımız yetkili Şahabettin Toy, sorunun personel eksikliğinden kaynaklığını doğruladı. Toy, “Şu anda elim kolum bağlı, bir süpürge aracımız var arıza yapmış. 2 aydır arkadaşlarımın 40’a yakının işine son verilmiş. Ben şuanda 60 personelle Sur, Bağıvar, 140 köyün çöpünü alıyorum. Yani biz süpürge işi yapamıyoruz. Sadece şu anda günlük çöpü alabiliyoruz” dedi.

HAFTA SONUNA KADAR SÖZ VERİLMİŞ

Kendilerine bu hafta sonuna kadar  İŞKUR’dan işçi geleceğini ve sorunun çözüleceğinin söylendiğini belirten Toy,  “Vatandaş haklıdır, bu yönden şikayet edebilir buna bir şey diyemeyiz. Şuan da işçi yok. Başkan da biliyor. Ankara da biliyor. Şehir de biliyor, herkes de biliyor. Şuanda benim 180 personelimden 60 tanesi ile çalışıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

KHK ile cumhurbaşkanı Devlet Tiyatrolarında da söz sahibi oldu

SONRAKİ HABER

İstismara çözüm: Toplumsal zihniyetin değiştirilmesi gerekir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...