09 Temmuz 2018 16:02

İsveçli gözlemciler: Gözaltına alındık, takip edildik

24 Haziran seçimlerine gözlemci olarak katılan 2 İsveçli, takip edildiklerini, baskıya uğradıklarını ve gözaltına alındıklarını aktardı.

Fotoğraf: Facebook

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine gözlemci olarak katılan İsveçli Benny Gustavsson ve Simon Johansson, takip edildiklerini, baskıya uğradıklarını ve gözaltına alındıklarını aktardı.

Benny Gustavsson ve Simon Johansson isimli gözlemciler seçimler sırasında yaşadıklarını ve izlenimlerini Evrensel'e anlattı. HDP’nin daveti üzerine gözlemci olarak görev yapmak için Türkiye’ye gittiklerini söyleyen Benny Gustavsson, Tatvan bölgesinde bulunan muhafazakar ve AKP’nin güçlü olduğu dağ köylerinde bulunduklarını söyledi.

HDP’Lİ GÖZLEMCİLERE İZİN VERİLMEDİ

Gustavsson, 5 köyü gezdiklerini ve köye girişlerinde herhangi bir engelleme ile karşılaşmadıklarını belirttikten sonra seçimlerde tanıklık ettikleri usülsüzlükleri şu cümlelerle aktardı: “Bulunduğumuz köylerin tamamında HDP gözlemcilerinin oyların sayılmasına katılmasına izin verilmedi. Seçim sandığının başında devlet görevlisi bir başkan vardı. AKP’liler oldukça aktifti. Bir köyde AKP temsilcisinin kadınlara nasıl AKP’ye oy vermeleri gerektiğini izah ettiğini gördük. Bir köyde de seçim sandığının olduğu yerde askerler vardı”

Daha önce yapılan seçimlere gözlemci olarak katıldığını hatırlatan Gustavsson, “Ama diğer seçimlerden farklı olarak bu kez gözlemci olarak görev yapmamız engellendi. Biz lokaldeyken insanların oy verme işlemleri durduruldu ve bizim dışarıya çıkmamız istendi” dedi.

‘ASKERİ BİR KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜK’

Hizan’a gitmek için yola çıktıklarında askerler tarafından durdurulduklarını söyleyen Gustavsson, “Arabamızı durdurdular. Ama arabamızı durdurmadan önce aracımızın şoförü askerleri fark edince araçta bulunan Kürtçe müzik CD’lerini dışarıya attı. Tutuklanmaktan korkuyordu. Arabada 7 kişiydik. Bizi askeri bir karakola götürdüler” dedi. Gustavsson, 7 saat bekletildikten sonra kendilerine bir tutanak imzalatıldıktan sonra serbest bırakıldıklarını söyledi.

Uğradıkları baskıların kendisini çok şaşırttığını söyleyen Simon Johansson da, “Serbest bıraktıktan sonra da bizi takip ettiler. Polisler, yemek yemek için gittiğimiz restorana da geldiler. Silahlarını göstererek yanımızdaki masada oturdular. Sürekli bize bakmalarından rahatsız olduk. Yemeğimizi bitirmemize rağmen kalkmadık. Sonunda onlar da yemek ısmarlayıp yemeye başlayınca takiplerinden kurtulmak için restorandan ayrıldık” diye konuştu.

7 DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ’

Gustavsson, gece saatlerinde bir otobüse binerek Diyarbakır’a geçtiklerini ve orada ise herhangi bir takip ve baskıyla karşılaşmadıklarını söyledi. Gustavsson, “Amed’deki bir arkadaşın dediği gibi karanlığın en koyu olduğu an aydınlığa en yakın olduğumuz zamandır. Şimdi biz o noktadayız” ifadelerini kullandı.

HDP ve Kürtleri zor yılların beklediği değerlendirmesinde bulunan Gustavsson, “Ama HDP ve Kürt halkı yalnız olmadığını bilmeli. Artan baskılara karşı HDP’ye desteğimizi artıracağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Buldan: Eşit temsiliyeti sağlayamadığımız için özeleştiri veriyoruz

SONRAKİ HABER

NATO Zirvesi’nde gerilim bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...