09 Temmuz 2018 15:23

Adli tıp, 3 kişinin öldüğü zırhlı araç kazasında lastiği kusurlu buldu

3 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı zırhlı araç kazasını inceleyen adli tıp kurumu, lastikte 100 kusur buldu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır’da özel harekat polislerini taşıyan zırhlı midibüsün köy minibüsüne çarpması sonucu biri çocuk 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı olayda, jandarma ve trafik bilirkişisi zırhlı araç sürücüsünde kusur bulurken, adli tıp kurumu (ATK) lastikte 100 kusur buldu.

Diyarbakır-Bingöl Karayolu’nda, 19 Haziran 2017’de Lice’deki operasyondan dönen özel harekât polislerini taşıyan zırhlı midibüsün sürücüsü polis B.K., hız nedeniyle tekerin patlaması sonucunda aracın kontrolünü kaybederek karşı şeritte seyir halinde olan minibüsün sol ön kısmına çarptı. Olayda köylüleri taşıyan minibüsün sürücüsü Remzi Menteşe (36), Zilan Yamankılıç (10),  İlhan Ayaş (37)  yaşamlarını yitirdi. Olayda yaralanan 11’i sivil 6’sı polis olmak üzere toplam 17 kişi hastanelerdeki tedavilerinin ardından taburcu edilmişti. Diyarbakır Nöbetçi 1’inci Sulh Ceza Hâkimliği zırhlı araç sürücüsü B.K. hakkındaki soruşturma tamamlanıncaya kadar hakkında her türlü taşıtı kullanmamak şeklindeki adli kontrol tedbirinin uygulanmasına karar vermişti.

JANDARMAYA GÖRE SÜRÜCÜ İHLALİ

Mezopotamya Ajansı’nda Deniz Tekin’in haberine göre; Olay yerine giden Jandarma’nın hazırladığı Trafik Kazası Tespit Tutanağı’nda zırhlı aracın sürücüsü B.K.’nin 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununda  (KTK) belirtilen kusurlardan 52/1-b “Aracın hızını, aracın yük ve teknik özelliğine göre görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmamak” kuralını ihlal ettiği, Remzi Menteşe’nin herhangi bir kural ihlalinin bulunmadığı kanaatine varıldığı iddia edildi.

BİLİRKİŞİ, SÜRÜCÜYÜ ‘TAM KUSURLU’ GÖRDÜ

 Soruşturmayı yürüten savcının olayda kusur durumunun tespiti için görevlendirdiği trafik bilirkişinin hazırladığı “Trafik Kazası Bilirkişi Raporunda” zırhlı polis aracının sürücüsü B.K.’nin aşırı hız nedeniyle olayın meydana geldiğini belirtti. Olayda teknik kusurdan söz edilse de lastiğin patlamasının doğrudan kaza sebebi olmayacağını ifade eden bilirkişi, “Çünkü patlayan lastiğe rağmen aracın sürücüsü taşıtın hızını azaltarak ya da gerekli tedbirleri alarak kazayı önleyebilirdi. Önemli olan kazadan önce meydana gelen teknik arızanın zamanında sürücü tarafından giderilme imkânı olmasına rağmen ‘bakım ve gözetim ihmali’  sonucu olup olmadığının tespitidir” dedi. Bilirkişi, polis B.K.’nin Karayolları Trafik Kanunu’nun  (KTK) 51 ve 52’nci maddelerinde belirtilen “hız ve aracın trafik durumunun gerektirdiği şartlara uymamak” maddelerine aykırı hareket ettiği ve bu nedenle 8/8 kusurlu (tam kusurlu)  olduğu yönünde görüş bildirdi. Remzi Menteşe’nin olayda bir kusurunun bulunmadığına karar verdi.

ATK SÜRÜCÜDE KUSUR BULMADI

 Tarafların bilirkişi raporuna yaptığı itiraz üzerine yeniden rapor aldırılması için dosya Adli Tıp Kurumu (ATK) Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı Ankara Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı’na gönderdi. Trafik İhtisas Dairesi Başkanı M. Faruk Balcı ile biri profesör ve mühendisten oluşan heyetin hazırladığı 29 Mart 2018 tarihli raporda, “teknik bir arıza (Tekerleğin patlaması)” sonucunda meydana geldiği söylendi.  ATK raporu bölümünde şu tespitlerde bulundu: “A- Müteveffa (ölen) sürücü Remzi Menteşe’nin kusursuz olduğuna.  B- Sürücü B.K.’nin kusursuz olduğuna. C- Teknik arıza mahiyetinde bir husus olan lastik patlamasının olayın oluşu üzerine yüzde 100 oranına etkili olduğuna oy birliğiyle karar verildiği kanaatini bildirir müşterek rapordur.”

5 AKRABASINI DA ZIRHLI ARAÇ ÖLDÜRMÜŞTÜ

Olayda ölen aracın sürücüsü Remzi Menteşe’nin taziyesi için 20 Haziran günü Lice’den Diyarbakır’a giden akrabaları Mahmut Öner (74), Mevlüt Dağtaş (64), Abdülhamit Dağtaş (63), Fikri Demirbaş (53) ve Zeynep Demirbaş’ın (76) bulunduğu otomobil de, Lice’nin Fis mevkiinde Ejder tipi zırhlı aracın çarpması sonucunda yaşamlarını yitirmişti. ATK bu olayda da ölen özel arabanın sürücüsü Fikri Demirbaş’ı “yüzde 100 kusurlu”,  zırhlı aracın sürücüsünün ise “kusursuz” olduğuna ilişkin rapor hazırlamıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de sokağa çıkma yasağında hayatını kaybedenler için dava açıldı

SONRAKİ HABER

Buldan: Eşit temsiliyeti sağlayamadığımız için özeleştiri veriyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa