09 Temmuz 2018 12:29

'Başkent Doğalgaz 100 liralık işe 400 lira istiyor'

CHP'li Nihat Yeşil, 'Topraklama işlemi basit bir işlem ancak Başkent Doğalgaz, 100 liraya yaptırılacak işe 400 lira talep ediyor' eleştirisi yaptı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İçinden gaz geçen borulara topraklama yaptırma zorunluluğunda firma dayatmasına tepki geldi. Ankara Milletvekili CHP’li Nihat Yeşil’, “Bu topraklama işlemi basit ve her elektrikçi tarafından yapılabilecek bir işlem olmasına rağmen Başkent Doğalgazın anlaşmalı olduğu firmalar dışında bu işlemi başka bir elektrikçiye yaptırma seçeneğiniz yok. 100 liraya yaptırılacak bir işe, 400 lira talep ediliyor” eleştirisi yaptı.

“Özelleşmeden önce, mekanik sayaçlar yüksek bedelle kartlı sayaçlarla değiştirilmişken şimdi de yine, yüksek bedelle kartlı sayaçlar ‘güvence bedeli’ altında mekanik sayaçlarla değiştirme dayatmasında bulunmaktadır” diyen Yeşil, Başkent Doğalgaz’ın kanunen ve hukuken ön ödemeli veya mekanik sayaç dayatmasında bulunamayacağını vurguladı.

Arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının değiştirilmesi dayatmasının yapılmaması gerektiğini söyleyen Yeşil, “Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün gibi kısa bir süre içerisinde, sayacını değiştirmeyen abonelerin gazının kesilmesi tebligatı ise vatandaşı ayrıca mağdur edecek bir durumdur” dedi.

KALICI KÂR HEDEFİ

"20 (yirmi) yılını dolduran tüm sayaçların işletme ömrünü tamamlayıp tamamlamadığı, arızalı olup olmadığına bakılmaksızın, toptancı bir anlayışla tüm abonelerin sayaçlarının değiştirilmesi fiili durumu bu düzenlemenin kötüye kullanılması değil midir?" diye soran Yeşil, "Şirketin, depozito ücreti altında, aboneleri kartlı doğalgaz sayacından faturalı doğalgaz sayacına geçirerek, kalıcı kâr sağlamayı mı hedeflemekte olduğu anlaşılıyor" dedi.

Enerji tasarrufu ve verimliliği ilkesine göre,  kartlı sistem doğalgaz uygulamasının, faturalı sisteme göre ‘ölçüm güvenliği’ açısından daha avantajlı olduğunu belirten Nihat Yeşil şu bigileri verdi:

“Nitekim bu şekilde haksızlığa uğrayan ve mağdur edilen bir tüketici Sincan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmuş, heyet 23.07.2014 tarihinde Başkent Gaz’ın güvence bedeli olarak aldığı paranın tüketiciye iade edilmesine karar vermiş ve bu Karara karşı Başkentgaz tarafından açılan dava tüketici mahkemesi tarafından 2014 yılında reddedilmesine rağmen; Ankara’da doğal gaz sayacı değişiklerinde önceden aldığı 300 dolar depozitoyu tüketiciye vermeyip 405 lira da ilave depozite alınması,  bir özel sektör hukuksuzluğu ve tüketici hakkı ihlalidir.”

BAKANLIK DEVREYE GİRMELİ

Enerji bakanlığının bu konuya el koyması ve mağduriyetlerin önleyecek tedbirler geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Yeşil, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nı ve EPDK kurumunu;  Başkentgaz’ın bu  haksız hukuksuz ve adaletsiz  uygulamasını durdurmak için acilen göreve çağırıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya Milli Takımı'nın başına getirilen Luis Enrique kimdir?

SONRAKİ HABER

EMO YK Üyesi Özbek: Nükleerde kaza olasılığı, KHK ile kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...