09 Temmuz 2018 11:04

İzmir ve Manisa'da mermer ocakları için yüzlerce ağaç kesilecek

İzmir ve Manisa'da 3 mermer ocağı için başlatılan ÇED süreci yüzlerce ağacın kesilmesine ve çok sayıda canlı türünün yerinden edilmesine neden olacak.

Fotoğraf: MRT Madencilik proje dosyası

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde yine çok sayıda işletme için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığını duyurdu. Bakanlığın sitesinde yer alan duyurularda İzmir ve Manisa sınırları içinde kalan 3 mermer ocağı daha bulunuyor.

İzmir'in Menderes ilçesi Özdere Mahallesi sınırları içerisinde kalan Yarılgan Tepesi için MRT Madencilik tarafından yapılan başvuru kabul edildi. İlan edilen tanıtım dosyasına göre proje konusu faaliyet alanı İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda ormanlık alanda yer alıyor. Alanın hazırlanması sırasında ruhsat alanı içindeki 672 kızılçam ağacı kesilecek.

Çok sayıda iş makinesinin çalışacağı alanda tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre patlatma, kesme ve yükleme işlemleri sırasında saatte 72 kilogramın üstünde tozun etrafa yayılması bekleniyor. Çok sayıda canlının yaşam alanı olan alan ayrıca Gümüldür Devlet Avlağı sınırları içerisinde de kalıyor. Şirket yıllık 5 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor.

OCAĞIN ETRAFI ZEYTİNLİKLERLE DOLU

Manisa'nın Köprübaşı İlçesi Saraycık Mahallesi sınırları içerisinde hali hazırdaki mermer ocağını işleten Ay-Bur Mermer da kapasite artışı talebiyle başvuruda bulundu. 2014 yılında ÇED kapsam dışı kararı alan şirket çalışmalarını daha geniş bölgeye yaymak istiyor. Şirket yıllık üretimini 4 bin 8 metreküpten 12 bin metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Tarım ve orman alanı sınırları içerisinde kalan alandaki çalışmalarda günlerce kilolarca toz havaya karışacak ve sahanın yakınından Demirci Çayı geçiyor, en yakın eve uzaklığı ise 566 metre uzaklıkta.

Yakın alanda 2 tane daha mermer ocağı var ve bölge halkı ocaklardan çıkan taşların dereyi tıkamasından dolayı şikayetçi olmuş. Alanda çevre ve şehircilik müdürlüğü incelemede bulunmuş ve tutanak tutmuş. Daha öncesinde bölge halkının Proje dosyasında ne kadar ağacın kesileceğinin bilgisinin verilmiyor. Yine bu alanda da patlatma yöntemi ile mermer aranacak. Proje dosyasında yer almasa ruhsat sahasının etrafı zeytinliklerle doldu.

KORUMA ALTINDAKİ CANLILAR TEHLİKEDE

Bakanlık ayrıca Manisa Akhisar Doğankaya Mahallesi sınırları içerisinde İstmin Madencilik tarafından yapılması planlanan mermer ocağı işletmesi için 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdi. Proje alanı yine planlara göre ormanlık sınırı içinde kalıyor. Kızılçam ve fıstık çamları ile kaplı alanda kaç ağacın kesileceğinin bilgisi yer almıyor ve proje sahasının yakınlarında zeytin ağaçları bulunuyor. Proje sahasına yakın bölgelerde Avrupa’nın Yaban Hayat ve yaşama ortamlarını koruma sözleşmesine göre kesin koruma altına alınmış canlı türleri de bulunuyor. Projede bu türler için koruma planı da yer almıyor.

ORTAK NOKTALARI ÇED SÜRECİNİN İŞLETİLMEMESİ

Projelerin ortak noktası ise ÇED sürecinden yasada boşluğu kullanarak kaçıyor olmaları. Ruhsat sahaları yaklaşık 100 hektar olan şirketler belirledikleri ilk çalışma alanlarını 25 hektarın altında göstererek yasa doğrultusunda 'ÇED Gerekli Değildir' kararı alıyor. Ardından kapasite artışı talebi ile birlikte çalışma alanlarını genişletiyor. 'ÇED Gerekli Değildir' söz konusu ocakların çevreye vereceği zararın ayrıntılı olarak incelenmesine engel oluyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Arin bebeğe cezaevinde yanlış ilaçlar verildi’ iddiası

SONRAKİ HABER

Özgür Gündem davası 9 Ekim'e ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...