09 Temmuz 2018 10:21

Kuş cennetini tehdit eden Çiğli Deresi'ndeki kirliliği göremediler

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğüne göre simsiyah akan Çiğli Deresi standartlara uygun.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, döküldüğü kuş cennetini tehdit eden Çiğli Deresi'ndeki kirliliği göremedi. Her iki kurum da derenin standartlara uygun olduğunu ileri sürdü.

Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nden geçerek kuş cenneti olarak bilinen bölgeye dökülen Çiğli Deresi'ndeki kirliliği daha önce gazetemizin sayfalarına taşımıştık ancak haberi yapmamızın üzerinden 2 ay gibi bir süre geçmesine rağmen devam ediyor. Endüstriyel, evsel atıklar ile ıslah ve bakım çalışmalarındaki yetersizlikten dolayı oluşan kirlilik çok sayıda kuşun beslenme bölgesi olan alanı geleceğini tehlikeye atıyor.

Söz konusu kirliliğe çözüm bulmak için adım atmayan kurumlar ise simsiyah dereyi görmezlikten geliyor. Yaptığımız yazışmalara cevap veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü bölgenin yönetmeliklere göre kontrolü ve denetimlerinin yapıldığını ve derenin standartlara uygun olduğunu iddia etti.

‘DEŞARJ STANDARTLARINA UYGUN’

İZSU cevabında organize sanayi bölgesindeki işletmelerin atık su kirliliği açısından kontrol edildiğini ve dereye deşarjlarının olmadığını belirtti. Dereden alınan numunelerinden Su Kirliği Kontrolü Yönetmeliğinin ortama deşarj standartlarına uygun olduğunu ifade etti. Ayrıca derenin ıslah çalışmaları programına alındığını rutin temizlik çalışmalarının yapıldığını ekledi. İZSU, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi içindeki işletmelerin kontrolünün de sorumluluğunun sanayi yönetimin de olduğunu belirtti.

‘ONLINE TAKİP EDİLİYOR’

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise bölgenin periyodik denetimlerinin yapıldığını, sanayi bölgesindeki işletmelerden kaynaklı atıksuların merkezi atıksu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra denize deşarj edildiğini ve atık su çıkış değerlerinin online takip edildiğini ifade etti.

Derenin temizliğinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğünün yetki ve sorumluluğunda yer aldığını da ifade eden müdürlük son bir yıl içinde bölgedeki herhangi bir fabrikaya idari işlem uygulanmadığını ve şikayet alınmadığını da ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Ali İsmail Korkmaz katledilişinin 5. yılında anılıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin asbest uzmanı yokmuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...