08 Temmuz 2018 11:09

OHAL’in bilançosu ağır oldu

OHAL döneminde 34 KHK yayımlandı, 130 bin kişi kamudaki görevinden ihraç edildi, on binlerce kişi de görevden uzaklaştırıldı.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz’da ilan edilen ve günümüze kadar süren OHAL döneminde, 34 KHK yayınlandı ve OHAL döneminde KHK’lerle yaklaşık 130 bin kişi kamudaki görevinden ihraç edildi. Ayrıca on binlerce kişi de görevden uzaklaştırıldı. KHK ile görevinden ihraç edilen kamu görevlileri arasında binlerce akademisyen, asker, polis memuru, savcı, hakim, doktor ve öğretmen de yer alıyor. İhraçlar konusunda Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ön plana çıkıyor. Türkiye'deki hakim ve savcıların yaklaşık dörtte biri KHK ile ihraç edilmiş durumda.

KHK ile yapılan ihraçlara itiraz için belli bir mekanizmanın olmaması özellikle Avrupa Birliği'nden yoğun eleştirilerin gelmesine neden oldu. OHAL döneminde, darbe girişimiyle bağlantılı davalar nedeniyle on binlerce kişi de tutuklandı. Tutuklu sayısının 50 binden fazla olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin önemli bir bölümü ‘FETÖ’ üyesi olmak şüphesiyle tutuklu yargılanırken aynı zamanda aralarında gazeteciler, akademisyenler ve muhalifler gibi toplumun farklı kesimlerinden isimler de var. Bağımsız Gazetecilik Platformu'nun (P24) verilerine göre, şu anda cezaevinde 150'den fazla gazeteci ve basın çalışanı bulunuyor.

ÇOK SAYIDA GAZETE VE TELEVİZYON KAPATILDI

Nisan ayında bir rapor açıklayan İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) da OHAL dönemi boyunca kapatılan gazete, dergi ve televizyon kuruluşlarına yer vermişti. 67 gazete için kapatma kararı verildiğine, kapatılan gazetelerin 17’sinin kapatma kararlarının iptal edildiğine ve Mart 2018 itibarıyla 50 gazetenin kapatma kararının devam ettiğine dikkat çekmişti. Son KHK ile birlikte 3 gazete daha kapatıldı.

Rapora göre, OHAL döneminde 25 radyo kapatıldı ve üçü hakkında sonradan kapatma kararları kaldırıldı. Yine OHAL döneminde 668, 676, 677 ve 689 sayılı KHK’ler ile 20 dergi kapatıldı. Kapatma kararı kaldırılan dergi olmadı. Raporda yer alan diğer bilgilere göre, OHAL döneminde 17 Televizyon kanalı KHK listelerine eklenerek kapatıldı (668 ve 697 sayılı KHK’ler). Bunların sadece biri için kapatma kararı yine 675 sayılı KHK ile kaldırıldı. Derneklere de yer veren İHOP raporunda, Mart 2018 itibarıyla 1419 derneğin kapatıldığı bilgisi yer aldı. Dün bu listeye 12 dernek daha eklendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepeliler: İdam ve hadım çözüm değil, yasaları doğru uygulayın

SONRAKİ HABER

İYİ Parti Grup Başkanı Abdülvahap Andican oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...