08 Temmuz 2018 22:37

Hacettepeliler: İdam ve hadım çözüm değil, yasaları doğru uygulayın

Çocuk cinayetlerini ve istismarını konuştuğumuz Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, idam ve hadımın çözüm olmayacağını söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Burcu ÇEVİKER
Ankara

Son zamanlarda artan çocuk istismarı haberleri toplumda büyük yankı uyandırdı. Hem olayların peş peşe yaşanması hem de istismarın çocuklara yapılmış olması tepkiyi ve öfkeyi de büyüttü. İdam ve hadımın tekrar gündeme geldiği çocuk istismarı tartışmalarını Hacettepe Üniversitesi öğrencileriyle konuştuk.

Elektrik elektronik bölümde okuyan Rozerin adlı bir öğrenci, çocuk istismarı ve cinayetlerindeki artışın genel olarak hükümetin tutumu ile alakalı bulduğunu söyledi. İdamın çözüm olmadığını ifade eden Rozerin, “Çünkü bu istismarı yapan kişi için çok kolay bir kaçış yöntemi olur. Günahımı işledim ve şimdi cezalandırılıyorum bu kadar basit, şeklinde düşünebilir. Öncelikle caydırmak için kişinin pişman olduğunu söylemesini duymalıyız veya pişman olmasını sağlayabiliriz, ders çıkarmasını sağlayabiliriz. Küçük yaştan itibaren bu konuda okullarda eğitim verebiliriz. En başında kişinin zihninde böyle bir düşünce oluşmaması için çaba gösterebiliriz . Olay gerçekleştikten sonra ise, bu durumun bir hastalık olduğunu düşündüğüm için bu kişilerin psikolojik tedavi almaları gerektiğini ve hapis cezasına çarptırılmaları gerektiğini daha sonrasında ise düzenli olarak kontrol edilmeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘ÖNCE İHMALİN NEDENLERİ ÇÖZÜLMELİ’

Hacettepe Üniversitesi  Kuir Araştırmaları Topluluğu'ndan Rojda da çocuk istismarındaki artışın ülkedeki hukuki boşluktan kaynaklandığını söyledi. Özellikle cinsel istismarın çevre baskısından dolayı söze dökülmemesi, örtbas edilmeye çalışılmasının bu tür olaylara zemin hazırladığını belirten Rojda, “İdam, hadım gibi linç kültürünü yeğ kılmak kesinlikle çağ dışıdır. Hiçbir caydırıcılığı olmamakla birlikte toplumsal bir sorunu tek tek suçlulara indirgeyip, sorumluluktan sıyrılmak gibi sonuçlar doğuracaktır.” dedi.

Eğitim fakültesinden ismini vermek istemeyen 2. Sınıf öğrencisi bir kadın da olay gerçekleşmeden önce gerekli kurumların yapmadığı denetimlerin çocuk istismarındaki artışa neden olduğunu dile getirdi. Devletin bu ihmalinin insanların içlerinde tuttukları hastalığı serbest bırakmalarına neden olduğunu ifade eden öğrenci, önce bu ihmallerin nedenlerinin tartışılması ve çözülmesi gerektiğini söyledi.

CEZALAR DOĞRU DÜZGÜN UYGULANMADI

Hacettepe mühendislik fakültesinden 2. sınıf öğrencisi bir kadın da idamın çözüm olmadığını ifade etti. Öğrenci, istismar davalarındaki cezasızlık politikasının önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Uluslar arası İlişkiler Bölümü'nden bir öğrenci de idamın kesinlikle çözüm olmadığını ve bugüne kadar çocuk istismarında cezaların da doğru düzgün verilmediği için çocuk istismarlarının arttığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Gazeteleri KHK'yle kapatılan gazetecilerden dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

OHAL’in bilançosu ağır oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...