08 Temmuz 2018 10:30

Haiti'de halk protesto etti, zam kararı durduruldu

Haiti’de benzine yapılan yüzde 50 zam halkı sokağa döktü. Zam kararı 'geçici olarak' durduruldu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti’de IMF ile yapılan anlaşma gerekçesiyle benzine yapılan yüzde 50 zam halkı sokağa döktü. Protestolar nedeniyle hükümet zam kararının “geçici olarak durdurulduğu”nu açıkladı. Ancak eylemler devam etti.

ÇATIŞMALARDA İKİ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

Haiti’de hükümet şubat ayında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzaladığı kredi anlaşması karşılığında dayatılan kemer sıkma politikalarını hayata geçirmeye başladı. Bu kapsamda geçtiğimiz Cuma günü petrol ürünlerine yüzde 38 ila yüzde 50 arasında zam yapıldığını açıklandı. Kararın ardından kitlesel protesto gösterileri geldi. En az iki kişinin polisle çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdiği duyuruldu. Ölenlerden birinin polis memuru olduğu açıklandı. El Cezire’nin haberine göre Haiti Başbakanı Jack Guy Lafontant, karardan bir gün sonra zammın “geçici olarak durdurulduğu”nu açıkladı. Devlet televizyonuna konuşan Lafontant, halkın verdiği mesajı aldıklarını söyledi, “Mesajı aldım ve düzeltilmesi gerekeni düzelttim. Bugün beni izleyenler hepinizden evinize gitmenizi istiyorum” dedi. 

Fakat yerel basına dayandırılan haberlere göre cumartesi gecesi de çeşitli bölgelerde eylem yapan halk, yolları trafiğe kapattı.

BAŞKENT FELÇ OLDU

Zam kararının açıklandığı Cuma gününden bu yana başkent Port-au-Prince’te ana yollar barikatlarla kapatıldı ve çöp kutuları ateşe verildi. Benzer şekilde ülkenin ikinci büyük kenti Cap-Haitien ile Les Cayes, Jacmel ve Petit-Goave bölgelerinde de protesto gösterileri düzenlendi. American Havayolları, Air France, Delta, Jet Blue ve Copa gibi büyük havayolu şirketleri Port-au-Prince uçuşlarını iptal etti. ABD Büyükelçiliği de Haiti’de bulunan personeline kendilerini koruma altına almaları talimatı verdi. 

Muhalefet liderleri de zam geri çekilmezse iktidarı devirecekleri uyarısı yaptı. Reuters, protestocu olduğu ileri sürülen maskeli bir kişinin “Yoksul insanlar yemek istiyor. (Başkan) Jovenel’e Haiti’nin ona ve ailesine ait olmadığını söylemek istiyorum. Ülkeyi terk etmeli, ülkeyi bize bırakmalı ki yaşayalım” dediği görüntüleri yayınladı. 

KASIRGANIN YARALARI SARILMADI

Karayiplerde küçük bir ada devleti olan Haiti, 2010 yılında 200 bin kişinin öldüğü büyük bir depremle sarsılmış, 2016 yılında da Matthew Kasırgası adayı vurmuştu. Ülkede hâlâ 40 bin kişi deprem sonrası oluşturulan kamplarda yaşıyor. Ayrıca son yıllarda ortaya çıkan kolera salgını nedeniyle binlerce kişi de yaşamını yitirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye eğitimi terk eden genç nüfusta zirvede

SONRAKİ HABER

Gazeteleri KHK'yle kapatılan gazetecilerden dayanışma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...