04 Eylül 2012 08:43

Üreticilerin zararları karşılansın

Geçtiğimiz günlerde Bursa’nın Mudanya ilçesinde yaşanan dolu üreticilerin ürünlerinde büyük bir tahribata yol açtı. Başta zeytin olmak üzere siyah incir, karpuz, domates, mısır gibi ürünlerde yüzde 50 ile yüzde 80 arasında hasara yol açmış oldu. İlçe tarım müdürlüğü v

Üreticilerin zararları karşılansın
Paylaş
Mehmet Eker

Geçtiğimiz günlerde Bursa’nın Mudanya ilçesinde yaşanan dolu üreticilerin ürünlerinde büyük bir tahribata yol açtı. Başta zeytin olmak üzere siyah incir, karpuz, domates, mısır gibi ürünlerde yüzde 50 ile yüzde 80 arasında hasara yol açmış oldu. İlçe tarım müdürlüğü ve TARSİM (Tarım sigorta) ekipleri hasar tespiti çalışması yaparak tutanaklarını tuttular. Buna göre kendi köyümüz olan Esence ’de yalnızca 4 kişi bu sigortadan yararlanabilecek. Üreticiler olarak bankalardan çektiğimiz kredilere Mart ayından beri mecburi olarak Tarsim sigortası yapılıyor böylelikle bankalar kendisini garantiye almış oluyorlar. Sigorta primlerini de krediyi çeken üreticiden kesiyor.
Bölgemizde üreticilerin zararlarının artması dolaysıyla Tüm Köy sen olarak üreticilerle bir araya gelip 2 talep belirledik. Bunlardan birisi Üreticilerin borçları faizsiz olarak en az 1 yıl süreyle ertelenmesini talep ettik. İkincisi ise; Doludan zarar gören zeytinlerin Marmarabirlik tarafından satın alınmasını istiyoruz. Bunun ezmelik fiyatının Marmarabirlik geriye kalan kısmını da hükümet karşılayabilir. Böylelikle hem Marmarabirlik dolu vurukla zeytini ezmelik olarak işleye bilir ve zararı azaltır buda üreticilerin zararını bir nebze olsa da azaltacaktır. Örneğin dolu vurulu zeytinin barem fiyatı 3 liradan alırsa 1.5 lirasında Marmarabirlik ödeyebilir bu zeytini de ezme olarak kullanır ve bir zararı da olmaz böylelikle üreticilerin mağduriyetleri de giderilmiş olur. Türk Hava Yolarının 1,7 milyon dolar zararını karşılayan hükümet isterse bölgemizde doludan zarar gören üreticinin birkaç yüz ton zeytine de çare bulabilir ve zararlarını karşılayabilir.

*Tüm Köy Sen Merkez Yöneticisi

ÖNCEKİ HABER

Sağlık hakkı için...

SONRAKİ HABER

İhmal yine can aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...