04 Eylül 2012 08:13

AKP döneminde kaç kişi polis kurşunuyla öldürüldü?

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ankara’da “dur” ihtarına uymadığı bahanesiyle polis tarafından üç kurşunla öldürülen Cem Aygün olayının soruşturulup soruşturulmadığını Meclis gündemine getirdi. Tüzel konuyla ilgili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e, “

AKP döneminde kaç kişi polis kurşunuyla öldürüldü?
Paylaş

Tüzel tarafından, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yöneltilen soruların yer aldığı önergede, Cem Aygün’ün 30 Ağustos sabahı saat 10.30’da vurulmasına rağmen olayın ailesine akşam saatlerinde haber verilmesinin nedenini soran Tüzel, “24 yaşındaki Aygün’ün ölümüne neden olan polislerin ise serbest bırakıldığına” dikkat çekti. Tüzel, Aygün ailesinin bu olayın üzerinin örtüleceği ve çocuklarının ölümüne neden olan polislerle ilgili hukuka uygun bir soruşturma yapılıp yapılmayacağı konusunda kaygıları bulunduğunu aktardı.

DELİLLER Mİ KARARTILDI?

Tüzel, Aygün’ün babası İsmet Aygün’ün saatlerce Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde bekletildiğini hatırlatarak, “Bu süre zarfında delillerin karartıldığı ve olayın üstünün örtülmeye çalışıldığı iddiaları doğru mudur?​” diye sordu.

“Dur” ihtarına uymadığı ve kaçtığı gerekçesiyle öldürülmesi olayı ile ilgili yapılan soruşturma ve araştırmanın ne düzeyde olduğunu soran Tüzel, Aygün’ün ölümüne neden olan polislerin açığa alınıp alınmadığının da açıklanması gerektiğini vurguladı.

Tüzel, “Sakarya’da 14 yaşında bir kız çocuğunun 34 kişinin cinsel istismarına uğramasında birinci derecede rolü olduğu iddia edilen emniyet amirinin, ilk duruşmada serbest bırakılması nedeniyle yurtdışına kaçtığı bilindiği halde, bir insanın yaşama hakkını ihlal eden, ölümüne neden olan polis ya da polislerin serbest bırakılması vicdani, insani ve hukuki açıdan kabul edilebilir mi?​” diye sordu.
Polislerin serbest bırakıldığını duyan ailenin, Emniyet Müdürlüğü önüne giderek durumu protesto ettiğini; ancak orada Aygün ailesinin darp edildiği ve hakarete uğradığını hatırlatan Tüzel, “bütün bunları nasıl izah edebilirsiniz?​” diye sordu.

İKTİDARINIZ SÜRESİNCE KAÇ YURTTAŞ ÖLDÜRÜLDÜ?

Polis kurşunuyla yaşamını yitiren yurttaşların sayısını isteyen Tüzel, Bakan Şahin’e “Hükümetiniz döneminde yıllar ve iller itibariyle polis kurşunu ile can veren kaç yurttaşımız vardır? Bu nedenle ceza alan kaç polis vardır ve ne tür cezalar verilmiştir?​” sorularını yöneltti.  Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nda 2007 yılında yapılan ve polisleri sınırsız yetkilerle donatan yasal düzenlemeleri hatırlatan Tüzel, “bu kanunun, polis kurşunuyla ölümlerin artmasında etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?​” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


‘SINIRSIZ YETKİLER HER GÜN TERÖR ESTİRİYOR’

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de aynı konuyla ilgili İçişleri Bakanı’na verdiği soru önergesinde, polisin vatandaşlara yönelik sınırsız yetkilerle donatılmasına ve ölümlere neden olan polis şiddetine dikkat çekti. Polis kurşunuyla ölümlerin tekrar tekrar yaşandığını kaydeden Birtane, yetkililerin tek bir açıklama yapma gereği bile duymadıklarını belirtti. Polislere tanınan sınırsız yetkiler yüzünden sokaklarda terör estirildiğine vurgu yapan Birtane, sorunun  bir an önce gündeme alınarak; “her olayda silah, biber gazı gibi öldürücü müdahale araçları kullanımına ciddi sınırlamalar getirilmesi gerektiğini” söyledi. Birtane de, idari soruşturmanın ne durumda olduğunu sordu. Birtane, ayrıca, ilk aşamada “infaz” olduğu düşünülebilecek bu olay karşısında polislerin ilk sorguda serbest bırakılmalarına dikkat çekti. Mahkemede, polisler dışında başka görgü tanıklarının dinlenip dinlenilmediğini de  soran Birtane, Bakan Şahin’e; “Polislerin kendi ifadelerinin serbest bırakılmaları için yeterli sayılması hukuki midir? Görgü tanıkları ile diğer ifadeleri alınmadan neden ilk sorguda serbest bırakılmışlardır?​” sorularını yöneltti.

ÖNCEKİ HABER

‘Örgüt parası değil, SGK güvencesi’

SONRAKİ HABER

Sağlık hakkı için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa