07 Temmuz 2018 13:02

İsveç’te kriz ve savaş durumu araştırması

İsveç savaş ve kriz durumuna karşı özel şirketlerin sorumluluklarını belirlemek için bir araştırma yapılmasını kararlaştırdı.


Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Murat KUSEYRİ
İsveç

Mayıs ayı içinde vatandaşlarını kriz ve savaş durumunda ne yapacakları konusunda bilgilendirmek için 5 milyon civarında broşür dağıtan İsveç, şimdi de özel şirketlerin sorumluluklarını belirlemek için bir araştırma yapılmasını kararlaştırdı.

İsveç Hükümetinin yaptığı yazılı basın açıklamasında, daha önce kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen toplumsal hizmetlerin günümüzde özel şirketler tarafından gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu durumun topyekûn savunmanın planlanması için daha başka yükümlülüklerin yerine getirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekiliyor.

Toplumun hazırlıklarının barış dönemindeki krizlerin üstesinden gelme ölçeğinde olduğu ve bunun alarm ve savaş durumunda toplumun ihtiyaçlarını karşılayamayacağı değerlendirilmesinde bulunuluyor.

KAMU VE ÖZEL SEKTÖR İŞBİRLİĞİ YAPACAK

Bu nedenle de ticaret ve sanayi sektörünün topyekûn savunma içindeki rolünün araştırılması, kamu sektörü ile özel sektör arasında alarm hali ve savaş durumunda topyekûn savunmamanın ihtiyaçlarının karşılanması için merkezi, bölgesel ve yerel düzeyde işbirliğinin gerçekleşmesi için planlama yapılmasının gerekli olduğunun altı çiziliyor. Savunma Bakanı Peter Hultqvist, İsveç’in daha önce büyük ölçüde tasfiye ettiği sivil savunmayı yeniden inşa edeceğini söyledi. Yeni örgütlenme, savaş ve kriz durumlarında elektrik, elektronik iletişim, ulaşım ve finans hizmetlerinin gerçekleştirilmesi,  yakıt ve gıda temininden sorumlu olacak.

AB ÜYELİĞİ VE LİBERAL POLİTİKANIN SONUÇLARI

İsveç Çiftçiler Federasyonu’nun (LFR) geçtiğimiz haftalarda yayınladığı bir rapor, İsveç’te tüketilen gıdaların yüzde 48’inin başka ülkelerden ithal edildiğini ortaya koydu. İsveç’in 1995 yılında Avrupa Birliği üyesi olması ve liberal ekonomi politikalara yönelmesinden sonra ithal edilen gıda ürünlerinin çeşit ve miktarında belirgin bir artış görüldü.

1990 yılında ithal edilen süt mamulleri ve etin oranı yüzde 12 iken bu rakam 2017 yılında yüzde 31’e yükseldi. Piyasa ekonomisinin geçerli olduğunu söyleyen Frisell, İsveç’in AB üyesi olmasından sonra gıda ithalatında artış olduğunu belirterek “Biz sonsuz barış olacağına inanıyorduk ama şimdi farklı bir durumdayız” dedi.

İSVEÇ, EKTİĞİ ÜRÜNLERİN TOHUMLARINI BİLE İTHAL EDİYOR

Sivil Savunma Federasyonu Başkanı Gunilla Nordgren de, bir kriz ve savaş durumunda gıda ürünlerinin kısa sürede tükeneceğini ve gıda sıkıntısı yaşanacağını belirttikten sonra “İsveç ektiği ürünlerin tohumlarını bile ithal ediyor. Sivil savunmayı yeni baştan planlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

Tarımda üretimi durdurmanın kolay ancak yeniden başlatmanın zor olacağını söyleyen Nordgren, tarımda üretimin eski haline getirilmesinin 10 yıl alacağı tahmininde bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Eski Ekvador Devlet Başkanı Correa hakkında yakalama kararı

SONRAKİ HABER

Flormar’da işçi kıyımı sürüyor: 7 işçi daha işten çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...