07 Temmuz 2018 12:55

Eski Ekvador Devlet Başkanı Correa hakkında yakalama kararı

Latin Amerika ülkesi Ekvador’un eski Devlet Başkanı Rafael Correa hakkında uluslar arası yakalama kararı çıkarıldı.


Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC-BY)

Paylaş

Latin Amerika ülkesi Ekvador’da bir muhalif milletvekilinin kaçırılması olayına dahil olmakla suçlanan eski Devlet Başkanı Rafael Correa hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Karar, açılan dava kapsamında başkent Quito’da görülen duruşmaya ifade vermeye çağrılan 55 yaşındaki eski devlet başkanı, mahkemeye gitmeyince çıkarıldı.

Yargıç Daniella Camacho, Belçika’da yaşayan Correa’ın ülkeye iadesi için Interpol ile iletişime geçtiklerini söyledi.

Correa, eski muhalif milletvekili Fernando Balda’nın 2012’de Kolombiya’da kaçırılması olayına dahil olmakla suçlanıyor.

CORREA GERİ DÖNMEYECEK

Correa ise sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetmişti. Ancak Correa Ekvador’a giderek duruşmalara katılmayacağını da söyledi, “Dava sürerse belki 10 yıl daha Ekvador’a dönemem” diyen Rafael Correa, görev süresi dolduktan sonra Ekvador’u terk etmiş ve ailesiyle birlikte eşinin vatandaşı olduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’e yerleşmişti.

Öte yandan ülkede Correa’ya destek verenler de tutuklanmasını isteyenler de çeşitli eylemler yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Correa yönetimi döneminde baskıya uğramış birçok siyasi örgüt ve kurum “Correa hapse” sloganlarıyla eylem yaptı. Cuma günü ise Correa yanlıları başkent Quito’da sokağa çıkarak yakalama kararına tepki gösterdi.

RAFAEL CORREA KİMDİR?

Ekvador’u 10 yıl boyunca yöneten Rafael Correa, 2007 yılında ülkenin ilericilerinin, demokratlarının, sosyalist ve komünist parti ve örgütlerin ortak adayı ve Alianza Pais (Ülke İttifakı) partisinin adayı olarak seçimlere girmiş ve kazanmıştı. İlk yıllardında Kurucu Meclis oluşturarak halkın geniş katılımıyla yeni anayasa hazırlanmasına öncülük eden Correa, daha sonraki yıllarda ise politikalarını değiştirmeye başlamış, yeni anayasal hakları birer birer ortadan kaldırırken, öğrenci liderleri, sol siyasetçiler, yerli örgütü yöneticileri birer birer tutuklanmaya başlandı. Öte yandan Correa döneminde uluslar arası inşaat tekeli Odebrecht’e de rüşvet karşılığı ihaleler verildiği ortaya çıktı ve Correa’nın başkan yardımcılığı görevini yapan Jorge Glass bu nedenle 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Üçüncü kez başkan adayı olamayan Correa, görev süresinin dolmasının ardından ülkeyi terk etti. Correa’nın koltuğuna ise Alianza Pais’ten aday olan ve seçimleri kazanan Lenin Morena seçildi. Correa’nın otoriter rejiminin ardından tüm kesimlere “uzlaşma” çağrısı yaparak ılımlı bir çıkışta bulunan Morena, ülkedeki tüm ekonomik sorunları Correa döneminin kötü yönetimine bağlamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Tayland'da mağaradaki çocukları kurtarma çalışmaları sürüyor

SONRAKİ HABER

İsveç’te kriz ve savaş durumu araştırması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...