07 Temmuz 2018 09:58

CHP'li Candan Yüceer: İktidar idam diyorsa iyi niyeti yoktur

'Çocuklara yönelik cinsel istismar idam ve hadım tartışmalarına hapsediliyor, önleyici çözümden bahsedilmiyor.'

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devletin çocuğa yönelik istismar konusunda toplumu idam ve hadım tartışmalarına hapsetmeye çalıştığına vurgu yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Başkanı Candan Yüceer, “İktidar idam diyorsa iyi niyeti yoktur” dedi. 

Çocuklara yönelik kaçırma ve istismar vakalarıyla birlikte iktidar cephesinin yeniden gündeme getirdiği kimyasal kastrasyon (hadım) ve idama tepkiler sürüyor. CHP Tekirdağ Milletvekili Kadın ve Çocuk Hakları İzleme Komisyonu Başkanı Candan Yüceer, çocuğa dönük istismarın artmasının en büyük nedenlerinden birinin iktidarın hayata geçirdiği politikalar ve cezasızlık sistemi olduğunu belirtti.

‘ÖNLEYİCİ ÇÖZÜMDEN BAHSEDİLMİYOR’ 

Yüceer, devletin görevini yapması gerekirken, toplumu idam ve hadım tartışmalarına hapsetmeye çalıştığına vurgu yaparak, “Bu alanda çalışma yürüten uzmanlar var; ama yok sayılıyorlar. Uzmanlar bu işin hadım ve idamla çözülemeyeceğini söylüyor. Önleyici çözümden bahsetmeyen, 16 yıllık iktidarı boyunca bu konuda hiç bir şey yapmayan iktidar idam diyorsa iyi niyeti yoktur” dedi. 

‘ÇOCUKLAR TARİKATLARA TERK EDİLİYOR’ 

Cezaların ağır olmasının önemli olduğunu; ancak özellikle çocuğa dönük istismar ve kadına yönelik şiddet vakalarında yeterli olmadığına dikkat çeken Yüccer, “Önemli olan bir daha yaşanmasın diye önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmasıdır. Devletin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekir. Bunun için de samimi olmak gerekir. Devlet, koruması gereken çocukları koruyamıyor. Yurtların, tarikatların insafına terk ediyor” diye konuştu.

Çocuklara yönelik istismarın önlenmesi konusunda parti olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yüceer, “Bizler bu işin uzmanlarını dinleyerek, evrensel hukuk çerçevesinde bu sorunun yok edilmesini gerektiğine inanıyoruz. CHP olarak, iktidar gibi ‘bu bizdendir’ deyip sarıp sarmalamayacağız. Mazlumun yanındayız” 
dedi.

'ENSAR İÇİN GENSORU VERDİK, AKLANDI’  

ENSAR Vakfı’nda yaşanan çocuk istismarını hatırlatan Yüceer, şöyle devam etti: “Faile ağır ceza verildi; ama olayda cezalandırılması gereken o kadar çok sorumlu vardı ki. Devleti yönetenler öz eleştiri yapmalıydı. Bakanından, il milli eğitim müdürüne, kaymakamına, okulun yöneticilerine kadar herkesin kendi payına sorumlulukları ve cezaları vardı; ama üstü örtüldü. Biz gensoru vermiştik; ama aklandı. İktidara yakın vakıf olduğu için olayın üstü örtüldü. Demek ki burada bir samimiyet yok.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Herkes için adalet istiyoruz 

SONRAKİ HABER

Rejim katılaşırken buharlaşan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...