06 Temmuz 2018 23:25

Fırat Danışman'ın cebinden çıkan sadece bir buçuk lira

Kesilen elektriğini bağlamak için çıktığı direkten düşerek hayatını kaybeden Fırat Danışman'ın 8 bin lira kadar elektrik borcu varmış.

Fotoğraflar: Evrensel

Paylaş

Türkan KOTANKIRAN
İstanbul

İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Zübeyde Hanım Mahallesi, Gazi Caddesi, No: 106’da yaşayan 23 yaşındaki bir kızı 2.5-3 yaşlarında bir erkek torunuyla birlikte yaşayan 58 yaşındaki Fırat Danışman önceki gün yaşamını yitirdi. Nedeni ise, 04 Temmuz 2018 günü saat 11.20’de kesilen elektriği bağlamak için çıktığı 4.5 metre yükseklikteki elektrik direğinde akıma kapılarak yere düşmesiydi.

Gazi Kent Ormanı’na giderken oradan geçilir... Gazi Caddesi’nin sonuna doğru içeriye 100 metre kadar dar bir yoldan sonra yaklaşık 30-35 tane gecekondu vardı... Eski filmlerde gördüğümüz Avrupa’daki ilk sanayileşmenin olduğu yıllarda kentlerin en arkasındaki derme çatma evler gibi... Yaşamları da onlar kadar zor ve yoksulluk hakimdi. Bizleri karşılayanlar bunu açık açık dile getirdiler.

Gazetemizi Danışman’ın komşuları aramıştı. Gittiğimizde bizi gecekonduların bahçesinde 6-7 yakın komşusu karşıladı.

Olayı bilebildikleri kadarıyla hep bir ağızdan anlattılar. 8 bin lira kadar elektrik borcu varmış. Kendisi yaklaşık 10 yıldır kağıt toplayarak günlük ihtiyaçlarının en asgarisini karşılıyormuş. Torununun bezi maması, mutfak masrafı ve sigarası... Bir türlü sıra elektrik faturasına gelmemiş.

Sabahın erken saatinde kalkıp gece yarılarına kadar sokaklarda çekeği ile karton kağıt toplayıp en fazla 20 lira kazanırmış. Komşularının anlattığına göre Fırat Danışman’ın şikayetlerinden biri de herkesin kağıt toplaması... “Bana çok iş kalmadı” diyormuş.

Zaten aşevinden haftanın 5 günü yemek alıyorlarmış. Kışın da belediye kömür verirmiş. Mahallenin bakkalı da “Rahmetli iyi bir adamdı, asla borç yapmazdı. Günlük ne bulduysa onu harcardı, çok yoksuldular” diyor.

Olay günü Fırat Danışman gene kağıt için işe çıkmış. Sonra evdeki kızı aramış “Baba gel elektrikleri bu sefer direkten kestiler. Hava sıcak gel de bir bak” demiş. Zaten Fırat Danışman kendi ve komşularının kesilen elektriklerini bağlaya bağlaya amatör elektrikçi olmuş. Ve o yüksek direğe çıkmış, komşusunun kızı da orada ona bakıyormuş. O anda direkten feryat figan... Sonra da aşağı düşmüş. Komşular ambulansı aramışlar, 15 dakika sonra gelmiş, öldüğü tespit edilmiş. Olay yeri ekibi de fotoğraf çekip, cenazeyi alıp götürmüşler.

Komşulardan kim söz alsa hepsinin derdi aynı: Bir türlü elektrik ve su faturasına sıra gelmiyor ki ödeyelim. Eşten dosttan yardım istiyoruz, onlar da vereceğiz deyip denkleştiremiyorlar. Burada kim varsa elektrik borçları 6 binlerden aşağı değil. Rahmetli daha dün ‘Biz devlete borcumuzu asla bitiremeyiz, ancak faizini ve avukatlık borcunu ödeyebiliyorduk artık o da yok’ demişti.

Ayşe Hanım “10 yıldır bir gecekonduda oturuyorum, orası işletme görünüyor, çok fazla elektrik faturası geliyor. 12 bin lira kadar borcum oldu. En sonunda çıkarım evden nasılsa kiracıyım ama biliyorum ki gene beni bulur alırlar” diyor. Sonra da “Aman sen de boş ver” diyerek kendini rahatlatıyor.

ÖNCEKİ HABER

Roger Federer ve Serena Williams üst tura yükseldi

SONRAKİ HABER

699 sayılı OHAL KHK'si yayımlandı; KHK'nin tam metni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...