06 Temmuz 2018 23:20

Rekor enflasyon rakamına yurttaştan tepki: Hani ekonomi düzelecekti?

Diyarbakır ve Antep’te ekonomiyi konuştuğumuz yurttaşlar Erdoğan’ın aksine 'Alım gücümüz çok düştü' diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra ekonominin düzeleceğini belirtmesine rağmen TÜİK’in geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre enflasyon son 14 yılın rekorunu kırdı. Bu durumu Diyarbakır ve Antep’te yurttaşlarla konuştuk. Yurttaşlar, Erdoğan’ın aksine “Alım gücümüz çok düştü. Bir asgari ücretli nasıl geçinecek. Bunların ekonomiden filan anladıkları yok. Her şeyi anladık da bir ülkede patates, soğana zam nedir? Ayıptır ayıp”  diyerek “Hani ekonomi düzelecekti” diye sordu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, yıllık enflasyon haziran ayında son 14 yılın rekorunu kırarak yüzde 15.39’a ulaştı. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 2018 haziran ayı ‘açlık ve yoksulluk sınırı’ verilerine göre ise 4 kişilik ailenin açlık sınırı asgari ücretin de üzerinde bir rakamla 1714, yoksulluk sınırı 5 bin 584 lira. Biz de bu rakamların çarşı-pazar fiyatlarına ve vatandaşın cebine nasıl yansıdığını görmek için Diyarbakır/Ofis semt pazarının yolunu tuttuk. Devlet memuru olduğunu ve kaygılı olduğunu söyleyerek görüş vermek istemeyen de çok sayıda insanla karşılaştık.

‘18 YILLIK ESNAFIM İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRDÜM’

İlk olarak, alışverişini yaptığı esnada konuştuğumuz Eser adlı vatandaş, memur olduğu için yalnızca adını söylemek istediğini ifade ederek, “Ekonominin kötüye gittiği kesin, iyiye gitmiyor. Alım gücümüz çok düştü. Bu iktidar değişmedikçe de ekonomi iyiye gitmez” dedi.

18 yıldır esnaflık yapan, şimdilerde  pazarda patates ve soğan satan Mehmet Emin Köse ise patates soğan fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, “18 yıllık esnafım, daha önce hiç soğanı 4 liradan, patatesi 7 liradan satmadım, ilk kez böyle bir şey görüyorum” dedi. Müşterilerin pazar fiyatlarından memnun olmadığını belirten Köse, pazarcının da  hiç memnun olmadığını ifade ederek şunları söyledi: “1 hafta önce 5 liraya aldığımız poşeti bu hafta 11 liraya aldık. Ne bizim yüzümüz gülüyor ne müşterinin.” Köse son olarak da, “Asgari ücretli bir insan nasıl geçinecek? Sadece patates ve soğana 20 lira ödemesi lazım. Onu da azar azar alarak” diye ekledi.

‘EKONOMİDEN ANLADIKLARI YOK’

Daha sonra konuştuğumuz Murat Kaya ise yaşanan duruma “Ekonomi mi kaldı” diye tepkisini göstererek, “Aldığımız para, para değil ki, asgari ücret alıyorum. O parayı kiraya mı, elektriğe mi, çocuklara mı vereyim bilmiyorum. Pazara gelmişim, her şeyden biraz almışım, bu da 2 gün sonra biter. Yine pazara geleceğim ama hangi parayla? Her şeye zam geldi, patates, soğana bile zam geldi. Böyle giderse yakında insanlar birbirini yiyecek “ diye ekledi.

Ahmet adındaki yurttaş ise, “Pazara alışverişe geldim bakıp çıkacağım. Her şeyin fiyatı arttı. 150 TL ile geldim doğru dürüst bir şey almadan çıkacağım. Ben emekliyim aldığım para belli, hal ortada. Onlar ekonomik olarak çok iyiyiz diyorlar. Biz iyi değiliz ama. Bunların ekonomiden filan anladıkları yok, keyifleri yerinde. Aldığım maaşı vereyim onlara çıkıp alış veriş yapsınlar da göreyim” diye tepkisini dile getirdi.

‘BÖYLE GİDERSE KURU EKMEĞE MUHTAÇ OLACAĞIZ’

İsmini vermek istemeyen bir yurttaş ise pazardaki fiyatlardan memnun olmadığını ifade ederek “Kimse demiyor bu insanlar ne kazanıyor, nasıl geçiniyor. Kimin umurunda ki, memlekette iş yok güç yok. Pazardan iki kilo bir şey alalım diyoruz. Fiyatlara bakınca gel de al. Her şeyi anladık da bir ülkede  patates, soğana zam nedir? Ayıptır ayıp. Belki böyle giderse kuru ekmeğe muhtaç olacağız” diye tepkisini dile getirdi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

‘YAZ BİTECEK DOMATES HÂLÂ BEŞ LİRA’

Antep’te merkez çarşıda manavlık yapan esnaflarla konuştuk. İsmini vermek istemeyen bir esnaf, “Enflasyon mu kaldı, durum çok kötü. Yaz bitecek domates hâlâ beş lira. Toptancıdan alıyorsun yüzde yüz zam koyarak satıyor. Biz de kazanmak için mecbur fiyatı artırıyoruz. Keşke köylü, çiftçi kazansa onlar da kazanamıyor. Buraya gelene kadar üç dört el değiştiriyor. Her şeye zam geldi seçimlerdeki harcamaları kimden karşılayacaklar bizden karşılayacaklar” dedi.

İsmini vermek istemeyen başka bir esnaf ise, “Geçen sene bu mevsimde 1.50 lira olan domatesin kilosu şimdi 3.50 lira. Daha önce gelip iki kilo alan adam şimdi 1 kilo alıyor. Üstelik biz halkın içindeyiz daha pahalı satan yerler de var. Patlıcan, patates hepsi öyle. Bize 2 liraya da gelse 3 liraya da gelse aynı artışı yapıyoruz, bir şey alacak gücümüz kalmıyor” dedi. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş'ın '50 bin sandıktan veri alamadık' açıklamasına yalanlama

SONRAKİ HABER

Roger Federer ve Serena Williams üst tura yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...