06 Temmuz 2018 15:15

Tayland’da mağaradaki kurtarma çalışmalarına katılan dalgıç öldü

Tayland'da mağarada kaybolan 12 çocuğu kurtarmak için çalışma yürüten bir dalgıç yaşamını yitirdi.

Fotoğraf: Tayland Kraliyet Silahlı Kuvvetleri - EP (AA aracılığıyla)

Paylaş

Tayland’ın kuzeyindeki Çiang Rai eyaletinde takım olarak ziyaret ettikleri mağara kompleksinde kaybolduktan 9 gün sonra bulunan 12 futbolcu çocuk ve antrenörlerini mağaradan çıkarmak için çalışmalar yürüten kurtarma ekibinden bir dalgıç hayatını kaybetti.

Kurtarma çalışmalarını yürüten Tayland deniz komandolarının komutanı Arpakorn Yookongkaew, çalışmalara gönüllü olarak katılan eski deniz komandosu 38 yaşındaki Saman Gunan’ın yaşamını yitirdiğini bildirdi.

OKSİJEN TÜPÜ TAŞIYORDU

Yookongkaew, dalgıcın gece görevi sırasında kayıp grubun bulunduğu bölgeye oksijen tüpleri taşırken, dönüşte kendi oksijen tüpü bittiği için, su altında nefessiz kalarak bilincini kaybettiği, dalgıcı hayata döndürme çabalarının sonuç vermediğini belirtti.

Aparkon, “Buna rağmen görevimizi yerine getirmek için çalışmayı sürdürüyoruz.” dedi. Değişen koşullar nedeniyle çocukları mağaradan çıkarmak için öngördükleri planı yeniden ele almak zorunda kaldıklarını belirten Aparkon, “Başta çocukların bir süre mağarada güvenle kalabileceğini öngörmüştük, fakat koşullar değişti. Artık zamanımız kısıtlı” ifadelerini kullandı.

SU SEVİYESİ YÜKSELEBİLİR

Kurtarma ekipleri hafta sonu beklenen yoğun yağış öncesinde mağaradaki su seviyesini düşürmek için zamana karşı yarışıyor. Ekipler, sel sularını drenaj pompalarıyla tahliye ederek mağaradaki su seviyesini grubun güvenle geçebileceği seviyede tutmaya çalışıyor.

Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor. Bu tünellerde sel sularıyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılması tek seçenek olarak ortaya çıkıyor.

Dalış eğitimi olmayan çocukların, profesyonel dalgıçların dahi birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı bu geçit ve galerilerden çıkarılması büyük risk taşıyor. Kurtarma ekibinden deneyimli dalgıcın hayatını kaybetmesi, operasyonun ne kadar tehlikeli olabileceğinin işareti. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Malatya Dedeyazı’da ÇED toplantısında tepki

SONRAKİ HABER

Sanatçı Sezen Aksu hayvan hakları için yazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...