04 Eylül 2012 09:33

Hatay'da sıkıyönetim devri

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz,  il sınırları içerisinde gösteri ve yürüyüşleri yasakladı. Bazı kitle örgütlerinin temsilcilerini Valilik Toplantı Salonunda kabulünde konuşan Lekesiz, “Yaptıklarımız söylediklerimiz, değerlendirmelerimiz, mülahazalarımız bunlar nasıl algılanabilir, değerlendirilebilir, gelece

Hatay'da sıkıyönetim devri
Paylaş

1 Eylül Cumartesi Dünya Barış Günü dolayısıyla Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu’nun öncülüğünde Hatay’da gerçekleştirilen ve on binlerce kişinin katıldığı miting nedeniyle rahatsız olduğu anlaşılan Hatay Valisinin, ilde yapılacak tüm yürüyüşleri yasaklamasının gerekçesini açıklarken, “Uluslararası camianın eşit ve saygın bir üyesi olarak kabul görmek, insan hak ve özgürlüklerini toplumsal ve siyasal düzenin dayandığı temel değerler haline getirmekle mümkündür” ifadesini kullanması dikkat çekti.

‘İZİNSİZ GÖSTERİ’ ÇARPITMASI

Vali Lekesiz açıklamasının devamında, “İzinsiz gösteri yürüyüşü 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’nda nasıl tanımlanmıştır bellidir. Hepimiz toplumsal düzenin sağlıklı işleyebilmesi açısından Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başta olmak üzere tüm kanunlarına, ilgili mevzuatına hem birey olarak hem toplum olarak uygun hareket etmek durumundayız. Bundan sonra bu vesileyle belirtmek isterim ki ilimizin, her bir vatandaşımızın, toplumsal hayatımızın huzuru için, basın açıklaması adı altında fiilen izinsiz gösteri yürüyüşüne bu saatten sonra asla müsaade edilmeyecektir” ifadesini kullandı. Ancak Lekesiz’in atıfta bulunduğu 2911 sayılı yasada yürüyüş ve gösterilerin nasıl yapılacağı açıkça ifade ediliyor:
“Madde 3 - Herkes, önceden izin almaksızın, bu Kanun hükümlerine göre silahsız ve saldırısız olarak kanunların suç saymadığı belirli amaçlarla toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
Yani gösteri, yürüyüş ya da basın açıklaması yapmak için Vali’den izin almak gerekmiyor. Aksine bu hak, Valinin bahsettiği ““Uluslararası camianın eşit ve saygın bir üyesi olarak kabul görmenin” şartlarından birini oluşturuyor.
Yine aynı yasaya göre, gösteriyi düzenleyenler izin almak durumunda değilken, Vali, ildeki tüm gösterileri yasaklamak için “milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması” gibi bir gerekçe göstermek durumunda.
Vali Lekesiz’in yasaklama kararına dair gerekçesi de bu açıdan ilginç. İşte Valinin yasaklama gerekçesi: Lekesiz, 1 Eylül Mitinginde atılan sloganlarda “Antakya sokağa, El-Kaideci kovmaya” ifadesinin il valisi olarak kendisini gelecek adına fevkalade endişelendirdiğini söylüyor. Yani Lekesiz, El Kaidecilerin “hak ve özgürlüklerini korumak” adına, Hataylıların hak ve özgürlüklerini hiçe sayıyor. (HABER MERKEZİ)


AKP’NİN DEĞİL, HALKIN VALİSİ OLARAK DAVRANMALI

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Ayhan Erkal: Yasağa çok şaşırmadık çünkü Suriye’ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu kısa süre içerisinde, aylardır ilimizde yaşanan rahatsızlıkları gün yüzüne çıkardı. Yürüyüşte dile getirilenler doğal ve meşru taleplerimizdi, insanların kendi yurtlarında can güvenlikleri söz konusu. Herkesin bildiği, eli kanlı insanlar ilimizde sığınmacı adı altında bulunuyor. İş çevreleri de dahil bir tedirginlik var. İşsizliğin daha artması söz konusu. Ekonomik sıkıntı yozlaşmaya da neden oluyor. Yapılmak istenen bu duruma karşı basın açıklaması düzenledik. Ulusal medya bu eylemi çarpıtmaya çalıştı. Ancak yerel basında bu ‘provokasyona’ dair haber yer almadı, barış talepleri öne çıkarıldı. Hatay’ın her kesiminden, mezhebinden insanlar bir araya gelerek oyunları açığa çıkarmak istedik ama Vali bu kararı alarak kanayan yaraya tuz basmıştır.
Hatay’ın huzuru için atılması gereken adım olarak öncelikle Vali halkın tüm kesimlerini kucaklamalı. Vali, ‘Suriye halkının yanındayız’ diyor ama Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerin yanı sıra AKP’nin de çok net tavrı var. Vali, AKP’nin değil halkın valisi olarak davranmalıdır. Eylem sonuna kadar insanlarımız sağduyulu ve sabırlı davrandı. Vali, esas ilimizin huzurunu kaçıranlarla uğraşmalıdır.


YÜRÜYÜŞ ANAYASAL HAKTIR

Avukat Kamil Tekin Sürek: Vali bir nevi olağanüstü hal ilan etmiş. Bu durumun demokrasi ile, anayasa ile hiçbir alakası yoktur. Basın açıklaması, yürüyüş anayasal bir haktır. Sloganları gerekçe göstererek basın açıklamaları, yürüyüşler yasaklanamaz. Vali, hükümet politikasının izinden giderek Hatay’daki El Kaidecilerin silahlarla savaşa hazırlanmasına olanak sağlamaya çalışmaktadır. Hatay halkı ve demokrasi güçleri bu durumu kabul etmemeli.

ÖNCEKİ HABER

Uğur’un kanlı kazağı, Ferhat’ın atkısı, bir de mektup...

SONRAKİ HABER

İhracat hammaddeye bile yetmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...