06 Temmuz 2018 13:55

Kiralık mühendislik yargıdan döndü

MTA Genel Müdürlüğü’nün hizmet alımı yoluyla mühendis istihdamı ihalesine TMMOB tarafından açılan davada Mahkeme ihalenin iptaline karar verdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

MTA Genel Müdürlüğü'nün hizmet alımı yoluyla mühendis istihdamı ihalesi yargıdan döndü. İdare Mahkemesi TMMOB’nin yargıya taşıdığı ihaleyi iptal ettiği kararında kamuda asli ve sürekli görevler için Anayasada belirtilen istihdam şekilleri dışında personel istihdamının hukuka uygun olmadığı belirtildi. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, kararı kamuda kadrolu ve güvenceli istihdam için önemli bir kazanım olarak nitelendirdi.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün hizmet alımı yoluyla mühendis istihdamı ihalesine TMMOB tarafından açılan davada Mahkeme ihalenin iptaline karar verdi. 2018 yılı Şubat ayında açılan ihale ile  229’u mühendis, 235 personel için hizmet alımına TMMOB, ilanda hizmete ilişkin herhangi bir tanım yapılmadığı, mesleki-teknik kriterler belirlenmediği, işin yapılacağı yerin sınırlarının saptanmadığı, kurumun asli işleri için kadroya atama dışında personel istihdamı amaçlayan ihalenin kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle iptali istemiyle dava açmıştı. İdare Mahkemesi TMMOB’yi haklı bularak ihalenin iptaline karar verdi. Kararında, mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin 4734 sayılı Sayılı Kamu İhale Kanununda “hizmet” tanımı içinde yer almadığı belirtildi. Anayasa’nın 128. maddesine vurgu yapılan kararın kararın gerekçesi şöyle: “Kamu hizmeti yürüten davalı idarenin asli ve sürekli görevleri için Anayasa'da belirtilen istihdam şekilleri dışında personel istihdam edilmesine yönelik olarak alınan ihale kararında da bu yönde yapılan ilan işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir”.

‘MÜHENDİSLİK KADROSU AÇILMALI’

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz kararın kamuda giderek yaygınlaşan ihale/hizmet alımı yoluyla istihdam uygulamasına ilişkin emsal bir karar olduğunun altını çizerek, kamuda kadrolu, güvenceli istihdam yolunda en önemli kazanımlardan biri olduğunu söyledi. Mahkeme kararıyla birlikte MTA Genel Müdürlüğünde, sözkonusu mühendislik hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeni mühendis kadrosu açılması gerektiğini belirten Koramaz, Birlik olarak bu konunun takipçisi olacaklarını kaydetti.Koramaz, “Sözleşmeli, geçici, güvencesiz istihdam usullerine karşı tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarının kamuda güvenceli ve kadrolu istihdam edilmesi için mücadele vermeye devam edeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dünya Kupası'nda ilk yarı finalin adı Fransa-Belçika

SONRAKİ HABER

‘Tarım işçilerinin ölüm nedeni kuralsızlık, denetimsizlik’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...