06 Temmuz 2018 10:37

KESK’ten enflasyon açıklaması: Mızrak çuvala sığmıyor

KESK, enflasyonun son 15 yılın zirvesine çıkması ve seçim öncesi ertelenen zamların başlamasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hükümetin “İşçiyi memuru enflasyona ezdirmedik” sözlerine ve gerçeği yansıtmayan hesaplara rağmen enflasyon son 15 yılın zirvesine çıkarak yüzde 15,39 olarak açıklandı. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, emekçilerin aldığı ücretin yarısını kiraya vermesine rağmen, TÜİK'in enflasyon hesabında konut harcamalarının yüzde 14,85 olarak gösterildiğine dikkat çekti. Kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarının da eridiğini belirten Gezen, doğal gaz vb. yeni zamların yolda olduğunu söyledi.

KESK, enflasyonun son 15 yılın zirvesine çıkması ve seçim öncesi ertelenen zamların başlamasına ilişkin kamu emekçilerinin geçim durumunu değerlendirdi. KESK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklamayı yapan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, enflasyon rakamlarının milyonların yoksullaştığını ortaya koyduğunu söyledi. Haziran ayında en yüksek artışın alt gelir grupları için en önemli kalem olan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 5,98 olarak gerçekleştiğini belirten Gezen, yıllık enflasyonun yüzde 15,39 olduğunu ve ulaştırmada yüzde 24,3, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 18,9 olarak gerçekleştiğini söyledi.

SON ZAMLAR YANSIMADI, YENİLERİ YOLDA

TÜİK verilerine de yansıyan olumsuz gidişatın değişeceğine dair emare olmadığını kaydeden Gezen “Alkollü içeceklerde iki gün önce yapılan yüzde 15,5 ÖTV zammı, son bir ay içerisinde kuru soğanda yüzde 84, patateste yüzde 64, havuç ve sivri biberde yüzde 60 oranlarında yaşanan zamlar, tütün ürünlerinde vergi oranlarının değiştirilmesi bu enflasyon rakamlarına yansımamıştır” dedi. Seçim sürecinde ertelenen pek çok zammın kapıda olduğuna dikkat çeken Gezen, doğalgaza yapılması planlanan yüzde 20 oranındaki zammın da kamuoyuna yansıdığını hatırlattı. Enflayonun artmaya devam edeceğini ve maliyeti artan üreticinin bunu fiyatlara yansıtacağını kaydeden Gezen, “Ya da son dönemde sıkça karşılaşıldığı üzere ürünün gramajını, litresini, paket içindeki adedini düşürerek örtülü zam yapma yolunu seçecektir” dedi.

TÜİK'E GÖRE KİRA, MAAŞIN YÜZDE 14'Ü!

TÜİK rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Gezen “TÜİK’in kullandığı hesaplamaya göre Türkiye’de yaşayan herkesin 2018 yılında gelirinin yüzde 23,03’ünü gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 14,85’ini konut-kira giderlerine ayırdığı kabul edilmekte. Ancak alt gelir gruplarının eline geçen paranın büyük bölümünün gıda, kira-barınma ve ulaşıma giderleri için kullanılıyor. Örneğin maaşınız 2 bin 500 lira. Bunun yüzde 40’ını yani bin lirasını kiraya harcıyorsunuz. Ama TÜİK enflasyon hesaplamasında Türkiye’de yaşayan herkes gelirinin yüzde 14,85’ini konut-kira’ya harcıyor. Siyasi iktidar yıllardır ‘İşçiyi memuru enflasyona ezdirmedik’ nutukları atarken işte bu çarpık enflasyon rakamlarını kullanıyor”.

KAMU EMEKÇİSİNİN 6 AYLIK KAYBI 342 DOLAR

Artan enflasyon ile kamu emekçileri ve emeklilerin maaşlarının yüzde 5.17 eridiğini söyleyen Gezen, maaşlarda enflasyon farkı oranında artış yapılmasının sıfır zam anlamına geldiğini kaydetti. Ocak-Haziran döneminde döviz kurunda yüzde 22.7 oranında yaşanan artışa dikkat çeken Gezen, kamu emekçisinin maaşının sabit kaldığını ve altı aylık dönemde dolar cinsinden 342 dolar kayıp yaşadığını kaydetti.

‘ENFLASYON FARKI ZAM DİYE MÜJDELENİYOR’

Medyanın kamu emekçilerinin maaşlarına yansıtılacak enflasyon farkı haberlerini “Memura çifte zam” ve “Enflasyon zammı” şeklinde vermesine tepki gösteren Gezen, “Bu haberler gerçek enflasyondan, açlık ve yoksulluk sınırının son 15 yılda en az dört kat arttığından, Türk Lirasının değer kaybınden, adaletsiz vergi dilimlerinden söz etmemektedir” dedi. En düşük memur maaşı olarak iki çocuklu ve eşi çalışmayan bir memurun maaşının esas alınmasının da aldatmaca olduğunu söyleyen Gezen, eş ve çocuk yardımından kaynaklı 375 lira ile asgari geçim indiriminden kaynaklı 75 lira olmak üzere 450 liranın fazla gösterildiğine dikkat çekti.

BİRLİKTELİĞİ BÜYÜTMEKTEN BAŞKA YOL YOK

Önümüzdeki süreçte yeni sistemle birlikte tüm kamu teşkilatının değişeceğini ve sözleşmeli istihdamın kalıcı bir hale geleceğini kaydeden Gezen, “Emekçileri Kaybedenler Kulübü’nün abonesi haline getirmeyi hedefleyen, hak arama yollarımızı tamamen kapatan bu düzene karşı birleşmediğimiz sürece kaybedeceğimiz açıktır. OHAL bir rejim olarak kalıcı hale getirilecek. Bu da bizlere daha fazla mücadele etme ve seçimlerde oluşan birlikteliği daha da büyütme görevini önümüze koyuyor” dedi.

4.5 MİLYON BATIK KİŞİ VAR

Gezen’in paylaştığı verilerden bazıları şöyle:

-TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 15,39 olurken, altı aylık dönemde ulaştırmada yüzde 24,3, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 18,9 enflasyon gerçekleşti.

-TÜİK rakamlarına göre Mayıs ayında yüzde 12,64 olan çekirdek enflasyon Haziran ayında yüzde 14,6 ile yeni bir rekor kırdı.

-Yurtiçi Üretici enflasyonu (Yİ-ÜFE) hiç olmadığı kadar arttı. 2016 yılında yüzde 9,94, 2017 yılında yüzde 15,47, 2018 yılı Haziran ayı itibariyle yüzde 23,71’e yükseldi.

-Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu’na göre, vatandaşların bankalara, finansal kurumlara, TOKİ ve varlık yönetim şirketlerine 574.6 milyar lira borcu var. Toplam 32 milyon borçludan 3 milyonu borcunu ödeyemediği için yasal takipte.  Varlık yönetim şirketlerinin tahsilat yapamadığı borçlu sayısı 1.5 milyon, toplam 4.5 milyon batık kişi var.

-KESK-AR 2018 yılı için dör kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.927 lira, yoksulluk sınırı ise 5 bin 623. 3 bin lira maaş alan kamu emekçisi yoksulluk sınırından açlık sınırına yaklaşmakta. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mutfaktaki enflasyon: Gıda harcaması yüzde 20 arttı

SONRAKİ HABER

68 yaşındaki hurdacı, söküm yaparken yüksekten düşerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...