06 Temmuz 2018 09:30

İHD: Çakıcı’nın olanakları herkese sağlanmalı

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri: Çakıcı’ya sağlanan olanakların pek çok hasta mahpusa sağlanmadığı ortada.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı’ya verilen sınırsız ziyaretçi raporuna ilişkin konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Çakıcı’ya sağlanan bu olanak tüm hasta tutsaklara sağlanmalıdır” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Organize Suç Örgütü Lideri Alaattin Çakıcı’ya Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinden verilen süresiz sağlık kurulu raporunu değerlendirdi. Cezaevlerinde durumu ağır hasta tutuklu sayısının 400’ü geçtiğini, hasta tutuklu sayısının ise 1000’i aştığını hatırlatan Yoleri, Çakıcı’ya tanınan hakların diğer tutuklulara tanınmadığını dile getirdi. Tutukluların tedavi hakkının engellendiğine dikkat çeken Yoleri, “Hastaneye sevkler engelleniyor. Kampüs tipi hastanelerde kampüs içindeki hastanelerin yetersiz olmasına rağmen diğer hastanelere sevk edilmeden mahpusların bu hastanelerde tedaviye zorlandığı durumlarla karşı karşıyayız. Tıbbi gereklilik olarak serbest bırakılması gereken hatta bu konuda adli tıp raporu olan hastaların serbest bırakılmadığı çok örnek söz konusudur. Hastanede tutulan ağır hastaların refakatçi bulundurması gereken koşullarda yalnız başına tutulduğuna dair pek çok başvuru alıyoruz. Bu yüzden hapishanelerde sağlık denildiğinde bu açılardan değerlendirilmesi önemlidir” dedi. 

‘MHP ÇAKICI’YA AYRICALIK VERDİ’

Alaattin Çakıcı’ya verilen raporun çok boyutlu değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Yoleri, “Çakıcı’ya verilen ve doğruluğu tartışmalı bir rapordan söz ediyoruz. TTB’nin bu rapora ilişkin bir açıklaması oldu. Rapor ‘Tıbbi değerlendirmelerden uzak ve yetersiz’ dolayısıyla da ‘bir rapor olarak değerlendirilemez’ dendi. Yani Çakıcı’ya gerçekten bir ayrıcalık yapılmaya çalışıldı ve bunu şekline uydurmaya bile çalışmayan bir zihniyetten söz ediyoruz. Seçimlerden evvel MHP Genel Başkanının Çakıcı’nın serbest bırakılmasına ilişkin bir talebi vardı. Bu talebin karşılanmadığı ama buna karşı böyle bir ayrıcalık yaratıldığının göstergesidir” diye belirtti. 

‘ÇAKICI’YA SAĞLANAN OLANAK DİĞER TUTUKLULARA VERİLMİYOR’

Yoleri, Çakıcı’ya verilen raporda iddia edildiği gibi hasta ise diğer tutuklulara sağlanması gereken olanakların tartışılması gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Olaya buradan bakarsak eğer her bir mahpusun yani kim olduğundan bağımsız tedavi hakkının sağlanması gerektiği, sağlığa erişiminin sağlanması gerektiği ve ilaç kadar moral ve destekten yararlanması için gerekli olanakların sağlanması gerektiğini söyleyebiliriz. Yani Çakıcı ya da bir başkası çok da önemli değil. Ayrımcılık içermemiş tüm bu imkanların bütün hasta mahpuslar için sağlanıyor olması gerekir. Ancak bugün Çakıcı’ya sağlanan bu olanakların, derneğimize yapılan başvurulardan da net olarak görüyoruz ki ölüm sınırındaki pek çok hasta mahpusa sağlanmadığı ortadadır. Çakıcı’ya sağlanan bu olanak tüm hasta tutsaklara sağlanmalıdır.” (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

AYM: Varsayıma dayalı ceza verilemez

SONRAKİ HABER

Ailelerden Soma Katliamı davasına çağrı: Başka katliamlar olmasın diye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...