06 Temmuz 2018 04:43

İYİ Parti'de kurultaya gitmek dahil ‘iç hesaplaşma’ sesleri 

İYİ Parti'de, Akşener'in partiden daha düşük oy alması ve 'ittifaktan ayrılma' açıklaması tartışmalara neden oldu.

İYİ Parti logosu

Paylaş

İYİ Parti’de olağanüstü kurultay için imza toplamanın da dahil olduğu iç hesaplaşmaya gidilebileceği konuşuluyor. Akşener’in partiden daha düşük oy alması ve Millet İttifakı’ndan ayrılma açıklaması, başlıca tartışma konuları.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’ün aktardığına göre; İYİ Parti’nin asıl gövdesini MHP’den ayrılanların oluşturması ve siyasi rakibinin de asıl olarak MHP olması, partide moralsizliği ve başarısızlık değerlendirmelerini artırıyor. Çünkü partide, “MHP’nin neredeyse dörtte üçü buraya geldi. MHP o kadar taban ve seçmen kaybetti. Ama seçimde hem oy oranı hem de milletvekili sayısı olarak bizden yukarıdalar” şeklinde bir negatif MHP kıyaslaması yaygın olarak dile getiriliyor. Cumhurbaşkanı adayı olan ve hedefini de “Seçimi ikinci tura bırakıp, 2. turda cumhurbaşkanı seçilmek” olarak kuran Akşener’in, partinin 2.5 puan altında oy alması da bir başka sancılı noktayı oluşturuyor.

İTTİFAK BİTTİ KARARI

Gelinen noktada milletvekili olmayan Akşener’in partiyi, Meclis ayağında görevlendireceği bir Grup Başkanı aracılığıyla yönetmek durumunda kalması da partinin iç işleyişinde yeni dönemde yaşayacağı bir handikap olarak görülüyor. Tüm bunların üzerine, önceki gün Parti Sözcüsü Aytun Çıray’ın açıkladığı “Millet ittifakı artık bitti” açıklaması, İYİ Parti’de üstüste çözüm bekleyen sorunları daha da büyüttü. İttifakın bittiğine ilişkin karar ve açıklama sonrası, İYİ Parti içinden de “Gelinen noktada parti içinde geriye doğru tam yaşananları masaya yatıracak bir gelişme başlıyor” sesleri geldi. İttifakın bitmesine ilişkin bir karar alınmasının doğru olabileceği ancak bunun bu kadar erken açıklanmasının “MHP’nin ortağı olan iktidar partisine biz de muhalefetle beraber değiliz” mesajı olarak algılanacağı, bunun da partinin elini zayıflatacağı eleştirileri yükseldi. Parti içinde, çok uzun sürmeyecek bir zaman içinde olağanüstü kurultay için imza toplamanın da söz konusu olabileceği, derin iç tartışmaların beklenmesinin sürpriz olmayacağı konuşuluyor. 

FATURA ‘İTTİFAK’A KESİLDİ

Cumhuriyet’ten Ozan Çepini’nin haberine göre de, Tabandan, İYİ Parti’de ittifak sonrasında ciddi bir düşüş yaşandığı fikri hâkim oldu. Seçim süreci boyunca CHP adayının muhafazakar AKP seçmeninden oy alamayacağını vurgulayan Akşener’in kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede de seçimin CHP-AKP arasında geçiyormuş gibi bir algı oluşturulması ve Akşener ile İYİ Parti’nin medya etkisiyle görünmez hale getirildiği görüşü öne çıktı. Edinilen bilgiye göre; “Erdoğan’ın AK Parti-CHP kutuplaşması projesi başarılı oldu” değerlendirmesi yapıldı.

İYİ Parti, CHP ile girdikleri ittifakla yüzde 10 barajının kalkması nedeniyle yüzde 9.96 oyla 43 milletvekili çıkardı. Partinin genel başkanı Meral Akşener ise cumhurbaşkanı adayı olarak yüzde 7.29 oy aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın 'bilinen' serveti 4 yılda 2 kat artmış

SONRAKİ HABER

48 ilde 271 asker hakkında 'FETÖ'den gözaltı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...