05 Temmuz 2018 16:56

Lice davası avukatından karar duruşmasına çağrı

Lice’de 1993 yılında 16 sivilin öldürüldüğü, 36 kişinin de yaralandığı olaya ilişkin açılan davanın karar duruşması yarın (6 Temmuz Cuma) görülecek.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Lice’de 1993 yılında Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli ölümü sonrası 16 sivilin öldürüldüğü, 36 kişinin de yaralandığı olaya ilişkin açılan davanın sonuna gelindi. Davanın avukatı, demokrasi güçlerini İzmir'de görülecek dava için dayanışmaya çağırdı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 22 Ekim 1993’te Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın şüpheli bir şekilde öldürülmesinin ardından polis ve askerlerce yakılıp yıkılan ilçe merkezinde 16 sivilin yaşamını yitirdiği, 36 kişinin ise yaralandığı olaya ilişkin açılan davanın 13’üncü duruşmasına İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde bugün devam edilecek. Olayın failleri olarak gösterilen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tunay Yanardağ hakkında “Taammüden öldürme”, “Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik”, “Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından açılan davada, ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 24 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Yanardağ’ın hayatını kaybetmesiyle dosyası düşerken davanın tek sanığı olan Eşref Hatipoğlu ise tutuksuz yargılanıyor.

MA’dan Ruken Demir’e konuşan dava avukatlarından Ali Aydın da, Lice davasının dönemin karanlık davalarından biri olduğunu belirterek davada hiçbir soruşturma yürütülmeden zaman aşımına bir gün kala bir iddianame hazırladığını hatırlattı. Aydın, 10 yıllık zaman aşımının bile tüketilmek istendiğini belirtti. “Tüm halkımızın, demokratik kitle örgütlerinin ve avukatların bu davayı izlemelerini ve destek çıkmalarını istiyoruz” diyen Aydın, “Bu duruşmada karar verilecek. Bu karar sürecinde bir katılımın ve sahiplenmenin olması gerekiyor. Sadece bu karar ile bitmeyecek. Yine Anayasa Mahkemesine başvuru yapacağız. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi süreci ile devam edecektir. Yeni bir cezasızlık uygulamasının Türkiye tarihinde yer almasını istemiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar yeni meclisten umutlu değil

SONRAKİ HABER

Bakan Yılmaz'dan idam açıklaması: Millet çizerse ilerleriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...