05 Temmuz 2018 12:05

İHD: Cezaevlerindeki hak ihlalleri işkenceye dönüşüyor

İHD Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi, İç Anadolu Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. İHD Ankara Şube binasında basın toplantısıyla açıklanan raporu okuyan Nuray Çevirmen bölge hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, Adalet ve Sağlık Bakanlığı ile Meclis İnsan Hakları İzleme Komisyonu'nu göreve davet etti.

İHD'nin Nisan-Mayıs-Haziran 2018 tarihlerini kapsayan İç Anadolu Bölgesi Hapishaneleri Hak İhlalleri Raporu'nda; doktor hasta mahrumiyetinin ortadan kaldırılması, mahpusların darp edildiği ve sağlık raporu alınmasının engellendiği, havuz medyasının dışında gazete, dergi, kitap ulaşımına engel konulduğu, tekmil uygulamasının yapıldığı, hijyen kurallarına uyulmadığı ve  temel ihtiyaçların sağlanmadığı bilgileri yer alıyor. 

Hazırlanan rapor, Bolu F Tipi, Dinar T Tipi, Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi, Kırıkkale-Hacılar F Tipi, Sincan T Tipi, Sincan Kadın ve Tokat T Tipi Hapishaneleri için yapılan görüşmeler, aile ve vekilleri tarafından yapılan başvurular, avukat ziyaretleri, mahpuslar tarafından yollanan mektupların aktarılması sonucunda oluşturuldu. Raporda, cezaevi rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğinin tespit edildiğini söyleyen Nuray Çevirmen, ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet etti.

IŞİD'LİLERLE AYNI ODAYA KONMAYA İTİRAZ EDİNCE DARP EDİLDİ

Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine değinen Çevirmen, Bolu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Abdulvahap Kavak'ın istenilen tarihlerde doktora götürülmemesi nedeniyle boğazında oluşan nodülden 7 yıl sonra haberdar olduğunu kaydetti. Bolu'da bulunan Nurullah Semo'nun da çıplak aramaya ve darba maruz kalmasının ardından talep etmesine rağmen hastaneye götürülerek rapor aldırtılmadığını söyleyen Çevirmen, “Mardin'den misafir olarak getirilen ve Sincan 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kalan Enes Taşkın, IŞİD'lilerle aynı odaya konmuştur. Odanın değiştirilme talebinin reddedilmesinin yanında fiziki işkenceye uğramış ve hakkında soruşturulma açılmıştır”dedi.

1 MAYIS KUTLAMASI YAPTI DİYE 20 GÜN HÜCRE CEZASI

27 Nisan 2018 tarihinde ise Elazığ Yüksek Güvenlikli hapishaneye sevk edilen Mehdi Boz’un çıplak aramayı reddetmesiyle darba maruz kaldığını ve kaburgaların ezildiğini söyleyen Çevirmen, “İlk girişte yaşananlar ve 1 Mayıs kutlaması yaptığından dolayı  20 gün hücre cezası verilmiştir”diye aktardı.

Hapishanelerde hijyen koşullarına da önem verilmediğini dile getiren Çevirmen, Sincan Kadın  Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda “suların paslı aktığı, 14.00 – 19.00 ve 22.00-04.000 saatleri arası suların kesildiği, üç kişilik hücrelerde altı yedi kadının kaldığı, kişisel eşyalarının 'ihtiyaç dahilinde değil' diyerek geri çevrildiği, sürekli disiplin cezaları verildiği”şikayetlerinin oldukça yoğun olduğunu söyledi.

BAKANLIKLAR GÖREVE 

Hapishanelerde yasal mevzuata uyulması gerektiğini dile getiren Çevirmen şunları söyledi: “Heyetlerimiz ve kurumumuz cezaevi rejimi, fiziki koşullar ve uygulanan muameleler hakkında etkili bir idari ve yargısal denetim sağlanması gerektiğini tespit etmiştir. İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezanın Önlenmesi Sözleşmesi Seçmeli Protokolü’ne uygun şekilde, “bağımsız” ulusal denetim mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Tüm cezaevlerinde yaşananlara, hak ihlallerine, sağlığa erişim engellerine karşı Adalet Bakanlığını, Sağlık Bakanlığını, Meclis İnsan Haklarını İzleme Komisyonunu ve ilgili tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz”.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sarıeroğlu: Kanser tedavisinde ilave ücret kaldırıldı

SONRAKİ HABER

Uzundere'de, jeotermal arayışında çevre ve iş güvenliği hiçe sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...