03 Eylül 2012 14:08

Kayıt var ama yurt yok!

Üniversiteye kayıtlar başladı. Ancak birinci öğrenim harçlarının kaldırılması tek başına öğrencilerin ve ailelerin yüzünü güldürmüş değil. Özellikle İstanbul dışından gelen aileler çocuklarını yerleştirecek bir yer bulmada büyük sıkıntı çekiyor. Devlet yurtlarının kontenjanlarının yeters

Kayıt var ama yurt yok!
Paylaş

EĞİTİM PARASIZ OLMALI

İstanbul’a şehir dışından Muhammed Sami Yurtsan, hukuk bölümünü kazanmış. Yurtsan, barınma sorununu halledemediği için bir hafta daha yakınlarının yanında kalmayı planlıyor. Eğitimin henüz parasız olmadığını söylerken, en azından ikinci öğretim harçlarının yarıya indirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Gelir durumlarının iyi olduğunu dile getiren Yurtsan, kendini birçok gence göre şanslı görüyor. Özel yurtlarda ve evlerde kalmanın zor olduğunu belirten Yurtsan, “Herkesin eğitim hakkı varsa devlet yurtlarının imkanlarının artmasını gereklidir” dedi.

Kızını eczacılık fakültesine kayıt yaptırmaya gelen Zeliha Canayakın, “Mecburen özel yurtlara gideceğiz, kızıma burs çıkmasını umut ediyorum” diyor. Özgür Yılmaz, Uluslararası İlişkiler bölümüne kayıt yaptırmış, “Parasız eğitim olmalı, özel yurda kayıt yaptıracağım ve ailem bu masrafları karşılamak için büyük sıkıntı çekecek” diyor. İktisat bölümüne kayıt yaptıran Sedat Tanır, İstanbul’da ailesiyle yaşadığı için şehir dışından gelenlere göre şanslı olduğunu söylüyor.

HAKSIZLIK

Hazal Alpaslan babasıyla beraber kayda gelmiş. İşletme bölümüne kayıt yaptıran Alpaslan, “Masraflar çok fazla, birinci öğretim harçlarının kaldırılmış olması eğitim parasız hale geldiğini göstermiyor, her şey para” diyor. Çocuğu İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydolan Şencan Palcanpakcan “Biz harç ödemedik ama çocuklarını ikinci öğretime gönderecek olan aileler haksızlığa uğruyor” dedi.

Öte yandan şehir dışından kayıt için gelen öğrenci ve aileler daha kayıt olmadan ortalama 200-300 TL harcıyor. Özel yurtların fiyatları ise 4 kişilik odalar için 650 TL civarında. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

3. Viçe şenliği renkli görüntülerle sona erdi

SONRAKİ HABER

Dur ihtarı yapılmadan ateş edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...