04 Temmuz 2018 23:10

Sanatsal tutkunun estetikle buluşması

Bu yılki teması 'Yüreği Etkileyen Haklı Güç: Tutku' olan Akbank 36. Günümüz Sanatçıları Ödülü sergisi sanatseverlerle buluştu.

Fotoğraf: Günümüz Sanatçıları Ödülü basın bülteni

Paylaş

Edanur TANIŞ
İstanbul

Akbank 36. Günümüz Sanatçıları Ödülü sergisi sanatseverlerle buluştu. Bu yılki teması “Yüreği Etkileyen Haklı Güç: Tutku” olan yarışmaya yapılan 750 başvurudan, 18 sanatçının eseri sergilenmeye hak kazandı. Küratörlüğünü Nadim Samman’ın üstlendiği sergide, resim, heykel, enstalasyon ve video gibi çeşitli türlerde üretilen eserler bulunuyor. Akbank Sanat 28 Temmuz’a kadar birbirinden farklı ve ilgi çekici eserleriyle sanatseverleri misafir etmeye devam edecek.

TAŞ YIĞINLARININ ARASINDAKİ İSİMSİZ

Sergide “İsimsiz” isimli video çalışmasıyla dikkat çekmeyi başaran 20 yaşındaki genç yetenek Hasan Mert Öz eserinde bilim kurgu filmlerinden yola çıkıyor. Videosunda “kalifiye” ve “vasıfsız” ayrımına odaklanan Öz, yaşadığı yerin farkında olmayan insanın trajedisini bilim kurgu bir üslupla aktarıyor. Öz’ün çalışmasına diğer bir açıdan baktığımızda ise insan soyunun bilgisayarlarla olan imtihanını görüyoruz. İmgesel bir anlatımla bilgisayarlar kentten uzaklaşmanın ve kayıtsızlığın aracı olarak karşımıza çıkıyor. Taş yığının arasında kalan, kendi attığı çığlığı duymayan, yapayalnız kalan  bir bireyin hazin sonunu gözler önüne seriyor.

TARİHSEL VE POLİTİK BİR ÇALIŞMA: SESSİZ

Meltem Begiç’in “Bê Dengî” (Sessiz) isimli enstalasyonu politik ve tarihsel göndermesiyle dikkatlerden kaçmıyor. Enstalasyon parçalanmış kapı ve pencerelerden oluşuyor. Parçalanmış nesneleri politik ve tarihsel bir boyuta taşıyan ise nesnelerin üzerine konan çarpı işaretleri... Bu işaretler bizi yakın dönemin en büyük katliamlarından Maraş’a götürüyor. Çalışmasında hikaye anlatıcılığı yaptığını söyleyen Begiç, kapının parçaları üzerindeki kırmızı çarpı işaretleriyle başta Aleviler olmak üzere her konuda toplumun ötekileştirdiği insanlara gönderme yapıyor.

AKSOY, YÜZLEŞME’YE DAVET EDİYOR

Sergide gezerken bir çalışma sanatseverleri “Yüzleşme”ye davet ediyor. Daveti yapan ise Sanatçı Ayşe Nilden Aksoy... Bizleri Yedikule Bostanları’na götüren Aksoy, orada çalışan tarım işçileriyle tanıştırıyor. Dört tarım işçisinin baskı tekniğiyle yapılan portrelerini izliyoruz. Portreleri görebilmek için önce önlerindeki siyah perdeleri kaldırmamız gerekiyor. Ve “yüzleşme” başlıyor. Kentin göbeğinde, her gün geçerken görmezden geldiğimiz tarım işçilerine “merhaba” diyoruz. Çalışmada portre baskısı yapılan tarım işçilerini renklendiren boyalar ise kimyasal değil, bitkisel... Tam da tarım işçilerine uygun... Portrelerin hemen yanındaki videoda ise çalışmanın nasıl hazırlandığını izliyoruz.

SANATSAL TUTKU ESTETİK BİR ANLATIM

Genç sanatçıların çalışmaları pek çok açıdan bizlere bir deneyim sunuyor. Her çalışmada sanatsal tutku, estetik bir anlatımla karşımıza çıkıyor. Kimi zaman ‘videoart’la kimi zaman tabloyla kimi zaman da ‘enstalasyon’la...  Biz sadece üç çalışmadan bahsettik... Geriye 15 başlıkta birçok çalışma Akbank Sanat’ta meraklılarını bekliyor.

ÖNCEKİ HABER

DİSK’ten artan enflasyon açıklaması: Tüm ücretler artırılsın

SONRAKİ HABER

'Bölge’de gelecek belirsizliği seçmeni AKP’ye yönlendirdi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...