04 Temmuz 2018 14:25

DİSK’ten artan enflasyon açıklaması: Tüm ücretler artırılsın

DİSK, artan enflasyona ilişkin 'Krizi biz işçiler yaratmadık, bedelini de biz ödemeyeceğiz' açıklaması geldi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Haziran ayında son 15 yılın en yüksek enflasyonu yaşanması sonrası Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonundan (DİSK)  ücretlerin artırılması talebi geldi. “Türkiye yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik kısır döngüsüne giriyor” denilen açıklamada tüm işçi ücretlerine enflasyon farkının eklenmesi gerektiği belirtildi.

DİSK adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu tarafından yapılan açıklamada, düşük ücretli, yoksul ve emekli tüketicilerin enflasyonunun, 15.4 olarak duyurulan enflasyondan daha yüksek olduğu vurgulandı.

Bütün verilerin, enflasyonun önümüzdeki aylarda da artış eğilimde olacağını işaret ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Üretici fiyatlarındaki artışların kısa bir süre sonra tüketici fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz olduğundan enflasyonun temmuz ve ağustos aylarında da artmaya devam etmesi beklenmektedir. Öte yandan seçim sonrası yapılan zamların henüz istatistiklere yansımadığı dikkate alınacak olursa tüketici fiyatlarında önümüzdeki aylarda önemli artışlar yaşanacaktır. Dövizdeki tırmanışın etkileri de önümüzdeki aylarda fiyatlara yansımaya devam edecek” dedi.

KRİZİN BEDELİNİ ÖDEMEYECEĞİZ

Türkiye’nin, döviz kurunun ve faizin aynı anda artmasının getirdiği yüksek enflasyon ve yüksek işsizliğin bir arada yaşandığı tehlikeli bir tablo ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Çerkezoğlu şu tespitleri yaptı: “Bu tablo emekçiler açısından hem işsizlik hem gelir kaybı anlamına gelmektedir. Yüksek enflasyon ve ekonomik durgunluk, istihdamda daralmayı, iflasları ve işyeri kapanmalarını beraberinde getirebilir. Önümüzdeki aylarda işsizlikte tırmanma yaşanabilir”.

Yaşanacak krizin faturasının, her zaman olduğu gibi, emekçilerin sırtına yüklenmeye çalışılacağını belirten Çerkezoğlu, “Nitekim seçimlerin hemen ardından peş peşe gelen zamlar, acı reçetenin uygulanmaya başlandığını gösteriyor” dedi.

Israrla sürdürülen sermaye yanlısı neoliberal politikaların ve hükümetin kendi beceriksizliğinin ürünü olan ekonomik krizin faturası emekçilerin sırtına yüklenmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Çerkezoğlu, “Krizi biz işçiler yaratmadık, krizin bedelini de biz ödemeyeceğiz” şeklinde konuştu.

ENFLASYON ASGARİ ÜCRETİ YUTTU!

Enflasyondaki hızlı artışın 19 milyon civarındaki ücretli ve maaşlı çalışanın gelirlerinin reel olarak erimesine yol açtığına dikkat çeken Çerkezoğlu şu talepleri sıraladı:

♦ Asgari ücret başta olmak ücretler revize edilmeli ve enflasyon kaynaklanan kayıp ile büyüme artışı eklenerek ücretler yeniden belirlenmelidir.

♦ Asgari ücrete 2018 yılı için yapılan yüzde 14 civarındaki zam daha şimdiden enflasyonun altında kalmıştır. Asgari ücret yıl sonu beklenmeden gözden geçirilmeli ve enflasyon artışı ve büyüme dikkate alınarak yeniden hesaplanmalıdır.

♦ Enflasyondaki hızlı artış sadece asgari ücretle çalışanların değil tüm çalışanların ücretlerinde reel kayıplara yol açmaktadır. Öte yandan ücret ve maaşla çalışanlar yılın ortasına doğru vergi dilimleri yüzünden kayba uğramaktadır. Böylece çalışanlar bir yandan enflasyon bir yandan da vergi dilimi kaybı nedeniyle yoksullaşmaktadır.

♦ Enflasyondaki rekor artış, vergi dilimi kaybı ve ekonomik büyüme dikkate alınarak ücretler derhal revize edilmeli ve artırılmalıdır. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Aynadaki opera: La Traviata

SONRAKİ HABER

Sanatsal tutkunun estetikle buluşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...