03 Eylül 2012 13:45

Suriye politikası çıkmazda

Türkiye’nin dış politikasında, Suriye ve bölge ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin seyrinin ele alındığı, “Suriye ve Ortadoğu’da Gelişmeler” paneli, Yrd. Doç. Dr. Zafer Yörük ve Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat’ın katılımıyla gerçekleşti.Emek Partisi Çiğli İl

Suriye politikası çıkmazda
Paylaş

Emek Partisi Çiğli İlçe Örgütü’nün düzenlediği ve Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan paneli ise EMEP Çiğli İlçe Başkanı Özden Mızrak yönetti.

‘TAMPON BÖLGENİN REDDEDİLMESİ KIZDIRDI’

Panelde konuşan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Yörük, Arap Baharı’nın temiz yüzünün, önce Libya’da ardından da Suriye’ye gelindiğinde kirlileştiğini, iç savaş tarzına oturmaya başladığını belirtti. Suriye’de mevcut Baas rejiminin Ortadoğu’daki yaygın rejim tarzının son temsilcisi olarak adlandırılabileceğini dile getiren Yörük, Suriye’ye yönelik aktif politika konusunda Türkiye’yi büyük ölçüde ABD’nin teşvik ettiğini belirtti. Yörük, “Suriye ile Türkiye arasına tampon bölge oluşturulması önerisi son yapılan BM toplantısında reddedildi. Bu durum Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve AKP’nin oldukça canını sıktı” dedi.

Suriye’de yaşanan sürecinin tek kazananının Kürtler olduğunu belirten Yörük, “Nüfus kâğıtları bile yoktu. Şimdi ise özerk bir yönetim oluşturdular” dedi. Davutoğlu’nun 2001 yılında yazdığı kitaba atıfta bulunan Yörük, Yeni Osmanlıcı tezlerin burada hâkim olduğunu belirtti.

Kürecik Radarı ve Suriye’deki durumla ilgili Türkiye’nin payı, yine Türkiye’nin Ortadoğu’da prestiji arttırma meselesini tehlikeye soktuğunu belirten Yörük, “Yüzde 60 oranında sempati vardı. Bunun ters teptiğini tahmin ediyorum” dedi. Yörük son olarak, “Türkiye bugüne kadar Ortadoğu ülkelerine model olarak gösteriliyordu, artık bugün Türkiye Ortadoğulaşıyor denilebilir” dedi.

‘DEĞİŞİM İSTEYENLER EVLERİNE ÇEKİLDİ’

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat, Suriye’deki rejimin farklı etnik yapıları da içerdiğini, hoşnutsuzluk olsa da bu kesimlerin de desteğini almış olduğunu belirtti. Polat, “Suriye’deki mevcut yönetim rıza ile oluşturulmuş demokratik bir yapı değil kuşkusuz, değişim isteği var ancak 1,5 yıl önce değişim talebiyle sokağa çıkanlar bugün evlerine çekilmiş durumda” dedi. “Özgür Suriye Ordusu”na halk desteğinden söz edilemeyeceğini belirten Polat, “Sünni nüfus bu hareketin dolgusu değil” dedi.

Polat, Suriye’nin kuzeyinde oluşan Kürt yönetimi ile ilgili olarak da “AKP’nin iddialarının aksine, Suriye Kürtlerinin Türkiye için tehdit içeren bir yanı yok” dedi.

Suriye’de ve Lübnan’daki izlenimlerini aktaran Polat, Arap halkının Erdoğan için “Esad’ın ayakkabısı olamaz” dediğini aktardı. Son olarak Polat, Suriye’ye yönelik mevcut mücadele biçiminin Suriye’yi içeriden değiştirmek isteyenlerin mücadelesine zarar verdiğini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Enflasyon yükselişe geçti

SONRAKİ HABER

Sarhoşluğu kalplerinde yaşayanların mihmandarı: Sermest

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa