04 Temmuz 2018 13:21

Almanya: Türkiye ile müzakere şu an mümkün değil

Alman hükümeti, Gümrük Birliğine ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye ile müzakerelerinin başlamasının şu anda mümkün olmadığını aktardı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Almanya’da muhalefetteki Sol Partinin Türkiye’yle ilgili soru önergesine yanıt veren Alman hükümeti, Türkiye ile Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlamasının şu anda mümkün olmadığını aktardı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden uzaklaşmaya devam ettiğini, OHAL sürecinde yargı bağımsızlığının ciddi biçimde zayıfladığını belirten hükümet, darbe girişiminden bu yana 200 medya kuruluşunun kapatıldığını, 700’den fazla gazetecinin basın kartının iptal edildiğini, Doğan Grubunun da satışıyla ülkede medyanın yüzde 90’ının hükümet yanlısı hale geldiğini kaydetti.

Alman hükümetinin, Sol Partinin soru önergesine 24 Haziran seçimleri öncesinde verdiği 10 sayfalık yanıt önceki gün Federal Meclisin internet sitesinde yayımlandı.

‘TÜRKİYE, AB’DEN UZAKLAŞIYOR’

Federal Hükümet, AB Komisyonunun ilerleme raporunda dile getirdiği “Türkiye’nin dev adımlarla Avrupa Birliği’nden uzaklaştığı” tespitine katıldığını ifade ederken 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL sonrasında gelişmelerin “Büyük bir dikkat ve endişeyle izlendiğini”, Türkiye hükümeti ile temaslarda eleştirilerin ve beklentilerin aktarıldığına dikkat çekti.

Yaşanan son gelişmeler sonrasında, Türkiye’nin AB üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün görülmediğine işaret eden hükümet, “Federal Hükümet açısından Türkiye ile herhangi bir başlıkta müzakerelerin açılması gündemde değil. Müzakereler fiilen durmuş durumda” görüşünü kaydetti.

Almanya hükümeti ayrıca, AB ile Türkiye arasındaki Gümrük Birliği modernizasyonu müzakerelerinin başlamasının da özellikle Türkiye’de hukuk devleti alanındaki olumsuz gelişmeler nedeniyle söz konusu olmadığına vurgu yaptı.

AB’nin 2018-2020 yılları için Türkiye’ye vermeyi öngördüğü katılım öncesi mali yardımların (IPA) demokrasi, iyi yönetişim ve insan haklarına odaklanması beklentisini vurgulayan hükümet “Alman hükümeti katılım öncesi mali yardımlarının özellikle sivil toplumun bağımsız aktörleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi ve demokratik kurumların inşası için kullanılmasından yana ağırlığını koymaktadır” ifadelerine yer verdi.

TÜRKİYE’DE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Sol Parti, hükümete soru önergesinde, Türkiye’de basın özgürlüğü konularında da ayrıntılı bilgiler talep ederken bu konuda Berlin’in yaklaşımını da sordu. “Doğan Grubunun Demirören’e satılmasıyla birlikte Türk medyasının neredeyse tamamının hükümet yanlısı şirketlerinin denetimine geçtiği yönünde Alman hükümetinin ne tür bilgilere sahip olduğu” şeklindeki soruya Alman hükümeti şu yanıtı verdi: “Satılana kadar bayii satışı en yüksek olan gazeteler Hürriyet ve Posta’nın yanı sıra en çok reyting alan kanallardan CNN Türk’ün de sahibi olan Doğan Medya Grubunun Demirören’e satışıyla birlikte, hükümete yakın şirketlerin Türk medyası üzerindeki kontrolünün yaklaşık yüzde 90’a ulaştığı ifade edilebilir.”

SİYASİ TUTUKLULAR İÇİN ‘GİZLİ BİLGİ’ NOTU

Sol Parti, Alman hükümetine, Türkiye’de son dönemdeki “Kitlesel gözaltı ve tutuklamaların HDP’nin seçim kampanyasını ne şekilde etkilediği” sorusunu yöneltirken, bu konularda hükümetin “İstihbarat kaynaklı bilgileri olup olmadığını” da sordu. Hükümet ise yanıtında, “HDP, AKP Hükümetini gözaltı ve tutuklamalar yoluyla siyasi faaliyetlerini engellemekle suçluyor” ifadelerine yer verdi. Ancak yanıtın geri kalan bölümünün, gizli bilgiler içermesi nedeniyle kamuoyu ile paylaşılmayacağına dikkat çekildi.

Hükümet, Türkiye’de halen 9’u HDP’li, biri CHP’li olmak üzere toplam 10 milletvekilinin hapiste olduğunu, ayrıca 10 HDP milletvekilinin milletvekilliğinin düşürüldüğü bilgisini aktardı.

6 ALMAN VATANDAŞI TUTUKLU, 29’UNUN TÜRKİYE’DEN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMİYOR

Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Gülen hareketine karşı yürüttüğü operasyonlar da Sol Partinin hükümete yönelttiği bir diğer soru oldu.

Alman hükümeti, darbe girişiminden bu yana Türkiye’de Gülen hareketiyle ilgili olarak başlatılan soruşturmalarda 117 bin 101 kişinin gözaltına alındığı ya da tutuklandığı bilgisini aktardı. 1 Haziran 2018 itibariyle, bu kapsamda tutuklu bulunanlarının sayısının 53 bin 342 olduğu ifade edildi.

Alman hükümeti, siyasi gerekçelere dayandığını düşündüğü soruşturmalarda, Alman vatandaşlığına sahip 6 kişinin Türkiye’de halen tutuklu bulunduğu bilgisini paylaştı. 29 Alman vatandaşının da yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle Türkiye’den ayrılamadığı kaydedildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Guti, Beşiktaş'a dönüyor

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da taksi sektöründe ‘Vahşi Batı’ uygulaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...