Flormar işçileriyle buluşan Tüzel: Esas olan sizin birliğiniz

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, direnişlerinin 51. gününde olan Flormar işçilerini ziyaret etti.

04 Temmuz 2018 09:52
Son Güncellenme Tarihi: 04 Temmuz 2018 14:40
Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan Flormar kozmetik fabrikası, sendikalı işçileri işten attı. İşten atmalara rağmen 51 gündür fabrika önünde direnişlerini sürdüren Flormar işçileri, örgütlü oldukları Petrol-İş sendikasının fabrikaya girmesini istiyor.

Direnişlerini yağmur çamur, bayram demeden sürdüren Flormar işçileriyle buluşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, emekçilerle sohbet etti. İşçileri dinleyen Tüzel, milletvekilliği döneminden örnekler vererek işçilerle neler yapabileceklerini konuştu. Ziyarete EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik, Darıca İlçe Başkanı Orhan Kaya’nın yanı sıra EMEP üye ve yöneticileri de katıldı.

‘RAPORLAR BİZİ HAKLI ÇIKARDI’

Tayaş Gıda fabrikası önünde buluşarak sloganlarla Flormar önüne yürüyen EMEP üyelerini alkışlarla karşılayan Flormar işçileri adına konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, “Gerçek emek dostları her zaman işçilerin emekçilerin yanında olur. Seçimlerden sonra da bizi unutmayan Emek Partisi ve Levent Tüzel’in ziyareti bu yüzden çok önemli” dedi. Patronun karalama kampanyasının boşa çıktığını aktaran Akyüz, “Biz çoğunluk tespitimizi yayınladık, basın ile paylaştık. Dün de müfettiş raporları geldi. Kimin kanun dışı işler yaptığını gördük. Devletin müfettişleri tarafından hazırlanan raporda bizim haklı davamız ortaya konulmuştur. Bizim için ‘Kanun dışı işler yapıyorlar, yetkileri yok’ diyen patron mu haklı biz mi gördük” diye konuştu.

‘PATRONLAR ÖRGÜTLÜ İŞÇİ HAREKETİNDEN KORKUYOR’

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz’ün ardından işçilere seslenen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, sendika hakkının anayasal güvence altında olmasına rağmen yasaların gereğinin yapılmadığını belirtti. “Anayasa, iş yasaları işçi sınıfının sendikal örgütlenmesini hak ve özgürlükler içinde kabul etmiştir. Ama yaşadığımız, iş yerlerindeki, fabrikalardaki hayat bambaşka” diyen Tüzel, “Patronlar örgütlenmiş, bilinçli bir işçi hareketinden korkuyor. İşçi sınıfının emek, hak ve demokrasi mücadelesinden nasıl korktuklarını Flormar’ın önünde görüyoruz. Onlar yarışıyor, onlar tepişiyor ama işçi sınıfımız bu tepişmenin altında kalan, kapıya konan oluyor” dedi. 24 Haziran seçimlerine de değinen Tüzel, “Siyaseti sizin oylarınızla belirleyen ama sizin karşıtınız olanlar, seçim öncesi sizden oy isteyenler bakın mecliste nasıl kararlar alacaklar. Hep böyle oldu, benim vekilliğim döneminde de böyle oldu. Çünkü sermaye sınıfının egemenliği hep bu sıkışık zamanlarda ekonomiyi düzlüğe çıkaracağız diye bizden kemer sıkmamızı istedi” diye konuştu.

‘PARTİNİZ SİZLERİN YANINDA’

“Emek Partisi olarak haklı davanızda yanınızdayız.  Arzu ediyoruz ki bu hukuksuzluk son bulsun, işe iade edilin, haklarınızı geri alın” diyen Tüzel, “Bunun zor bir süreç olduğunu biliyoruz. Emek Partisi, sizin partiniz. İşçi sınıfı iktidar olsun, yasalar işçiler tarafından çıkartılsın, gerçek halk demokrasisi tesis edilsin diye mücadele eden partiniz sizlerin yanınızda. Başarının tek yolu sizin birliğinizdir. Ancak bu türden direnişler, emek kavgamız, ekmek mücadelemiz bizi birleştiriyor. İzlenmesi gereken yol bu. Aramızdaki görüş farklılıklarını bir kenara bırakarak, alın terimiz için, geleceğimiz için, kendi iktidarımız için kendimiz karar alalım, kendimiz yönetelim diyeceksek tek yol buradan ilerlemektir” ifadelerini kullandı. Flormar’da kadın işçilerin çoğunluğundan bahseden Tüzel, “Bu mücadele kolay değil ama siz burada kadın emekçiler çoğunluktasınız. Hep böyle olmuştur tarihte. Eğer bir direnişte, dayanışmada, eylemde en önde kadın emekçiler varsa orada başarı çok daha mümkündür” dedi.

Flormar direnişinde herkese görevler düştüğünü hatırlatan Tüzel, “Esas olan sizin birliğiniz, kararlılığınız. Patronları emek birlikteliğinize saygı göstermeye sağlamak ancak birliğinizle olacak. Gebze’de Gebze Sendikalar Birliği’ne büyük görev düşüyor. Patronların birlikteliklerine rağmen emek ve demokrasi güçlerinin sizler için harekete geçmesi çok önemli” dedi. Tüzel, işçilere seslenişinin ardından bir süre oturarak sohbet etti, emekçilerin sorunlarını dinledi.

İŞÇİLER MAĞAZA ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR

Öte yandan 51. gününde Pendik Flormar Yves Rocher mağazaları önünde eylem yapıldı. Boykot çağrısı yaparak bildiri dağıtan işçilere, çevredeki mağazalardan ve sokaktan destek geldi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Cargill işçileri tekrar İstanbul’a geliyor

SONRAKİ HABER

Gezi Parkı davasında 20 sanığa beraat: 'Barışçıl ve meşru' vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...