04 Temmuz 2018 08:06

Åland, Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilmek istiyor

İsveç ve Finlandiya arasında bulunan Åland, Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilme çabalarını sürdürüyor.

Fotoğraf: Magne Kveseth-norden.org/Wikimedia Commons

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Baltık Denizi’nde İsveç ve Finlandiya arasında bulunan Åland, Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilmek için mücadele ediyor.

Ålandlılar, Finlandiya’nın 1995 yılında Avrupa Birliği’ne üye olmasından beri kendi temsilcilerini Avrupa Parlamentosu’na göndermek istiyordu. Bu talepleri İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkmasından sonra yeniden güncellik kazandı.

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Konseyi, İngiltere’den boşalan parlamenterlerden birinin yerinin Finlandiya tarafından doldurulmasını kararlaştırdı. Böylelikle Finlandiya’nın Avrupa Birliği’ndeki parlamenterlerinin sayısı 13’ten 14’e yükselecek.

Finlandiya’ya bağlı olmasına rağmen özerk olan, kendi parlamentosu ve bağımsız kurumları bulunan Åland, kendi milletvekilini Avrupa Konseyi’ne göndermek istiyor.

Ålandlı Milletvekili Mats Löfström, bu amaçla Finlandiya Parlamentosu’na seçim yasalarında değişiklik yapma önergesi verdi. Önerge Finlandiya’nın iki seçim bölgesine ayrılmasını ve Åland’ın ayrı bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesini öngörüyor. Böylelikle Ålandlılar Avrupa Parlamentosu’na bir milletvekili göndermeyi garantiye almak istiyor.

İkinci girişim de Åland Parlamentosu’ndan geldi. Parlamento Åland’ın ayrı bir seçim bölgesi olarak kabul edilmesini talep ediyor. Öneriler yaz tatilinden sonra toplanacak olan Finlandiya Parlamentosu’nda ele alınıp tartışılacak.

1995 yılnda Finlandiya Avrupa Birliği’ne üye olduktan sonra toplanan Åland Parlamentosu da AB’ye üye olmak için karar almıştı.

Her iki parlamentonun AB üyeliği için ayrı ayrı karar aldıklarını hatırlatan Löfström, Finlandiya’ya Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilme hakkı tanınırken aynı hakkın Åland’a tanınmamasını eksiklik olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiğini söylüyor.

Avrupa’nın diğer yerlerinde bulunan özerk bölgelerin Avrupa Birliği’nde temsil edildiklerini belirten Löfström, “Finlandiya ileriye gidebileceğini ve azınlıklara haklarını vereceğini göstermeli” dedi.

ÅLAND 1921 YILINDAN BERİ ÖZERK

1917 yılında Finlandiya’nın bağımsızlığını kazanmasından sonra neredeyse tamamı İsveçli olan Ålandlılar, daha önce ait oldukları İsveç’le birleşmek için girişimde bulundu. Yetişkin halkın % 92,8’i Åland’ın Finlandiya’dan ayrılması için sürdürülen imza kampanyasına katıldı.

Anlaşmazlığı ele alan Milletler Cemiyeti, 1921 yılında Åland’ın Finlandiya’ya ait olduğunu ancak özerk olmasını ve kendi kendini yönetmesini kararlaştırıldı. Åland’ın tarafsız ve silahlardan arındırılmış bir bölge olması için uluslararası anlaşma imzalandı.

30 bin kişinin yaşadığı 6757 takım adadan oluşan Åland’ın resmi dil İsveçce. Dış güvenliğinin sağlanmasından Finlandiya, iç güvenlikten de Åland özerk yönetimi sorumlu. Parlamento’nun yasa çıkarma ve uygulanmasını denetleme yetkisi var. Kendi bayrak, polis, posta pulu bulunan Åland’da Finlandiya’daki vergi yasaları geçerli.

Son yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçları halkın yüzde 70’nin Åland’ın Finlandiya’ya bağlı özerk bir yönetim uygulamasından yana olduğunu gösterdi. Küçük bir grup da, Åland’ın Finlandiya’dan ayrılarak bağımsız bir devlet olmasını savunuyor. Bu amaçla 2001 yılında kurulan Åland’ın Geleceği adlı partinin 30 üyeli parlamentoda 2 üyesi bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, 9 Temmuz'da yemin edecek ve kabinesini açıklayacak

SONRAKİ HABER

Ege Üniversitesinde işten atma gerekçeleri: Annen Newroz'a katıldı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa