03 Eylül 2012 13:35

‘Kimyasal silah nedeniyle arılarımız ölüyor’

DİYARBAKIR’ın Kulp İlçesi’nin Yaylak Köyü’nde yaşayan yurttaşlar, son dönemde artan operasyonlarla birlikte köyün geçim kaynağı olan arıların kimyasal silah kullanımı nedeniyle öldüğünü ileri sürüyor.Operasyonlar nedeniyle arıcılığın olumsuz etkilendiğini söyleyen köylüler,

‘Kimyasal silah nedeniyle arılarımız ölüyor’
Paylaş

Operasyonlar nedeniyle arıcılığın olumsuz etkilendiğini söyleyen köylüler, bölgede başlatılan operasyonlarda zaman zaman kimyasal silah kullanıldığını da iddia etti. Kimyasal silah kullanımı nedeniyle arılarının öldüğünü belirten köylüler, yaşam alanlarının git gide daraldığını ve nefes alamaz duruma geldiklerini söylüyorlar.

4 yıldır arıcılık yaptığını söyleyen Recep Aslanhan adlı köylü, “Bu yıl arıcılıkta verim alamadık. Operasyonlarla doğa kıyımı yaşanıyor. Dağlarımız çayırlarımız otlak yerlerimiz yok olma tehlikesiyle yüz yüze kalıyor” dedi. Bölgede kimyasal silah kullanıldığını öne süren Aslanhan, “Arıcılık alanlarımız kullanılan kimyasal silahlar sonucu zarar görüyor. Arılarımız zarar gören alana konduklarında ölüyorlar” dedi.

Bakanlığın arıcılıkla ilgili yaptığı yardım açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını söyleyen Aslanhan, “Kovan başı 7 lira veriyorlar. Bu parayla biz kovanları yaylalardan merkeze kadar bile götüremiyoruz” dedi.
Hükümete operasyonları durdurma çağrısı yapan Sezgi Eren adlı köylü, daha önce de köylerinin yakılıp yıkıldığını dile getirdi. Operasyonlarda kimyasal silah kullanıldığını iddia eden Sezgi Eren de, “Kullanılan kimyasal silahlar sonucunda ağaçlarımız, dağlarımız, suyumuz yok oluyor. Zamanında bizim köylerimiz yakıldı, yıkıldı, savaş mağduru olduk. Yerlerimizden sürgün edildik. Göçebe olarak yaşıyoruz. Doğru dürüst iş alanımız olmadığı için arıcılık ve hayvancılıkla uğraşıyoruz. Artık bu operasyonları durdursunlar. Artık dağlarımız bombalanmasın” dedi.  (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Batman’a ‘Yaşam Anıtı’ dikildi

SONRAKİ HABER

IKEA’da sendika karşıtlığına İsveç’ten tepkiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa