Mühimmat fabrikasını istemeyen Pamukovalılar ÇED toplantısı yaptırmadı

Sakarya Pamukova'da mahallelerine mühimmat fabrikası yapılmasını istemeyen halk ÇED toplantısına engel oldu, firma yetkililerini geri gönderdi.

03 Temmuz 2018 17:35
Paylaş

Sakarya'nın Pamukova ilçesine bağlı Bacı Mahallesi'nde, Hazine'ye ait araziye bir firma tarafından silah mühimmatı üretim ve depolama tesisi kurulması için yapılmak istenen ÇED bilgilendirme toplantısına mahalleli tepki gösterdi, toplantının yapılmasına izin vermedi.

Merkezi Adana'da bulunan firma tarafından Pamukova'nın Bacı Mahallesi'nde, yatırım teşviki kapsamında 49 yıllığına kiralanan 5 dönümlük arazide, harp araç-gereçleri ile silah mühimmatı, av fişeği, sivil patlayıcı, kimyasal imalatı, üretim ve depolama tesisi kurulması için çalışma başlatıldı. Proje kapsamında, yılda 30 bin ton patlayıcı, 100 milyon av fişeği ile 100 milyon hafif silah mühimmatı ve 50 ton kapasiteli yer altı galeri tipi patlayıcı deposu yapılması planlandı.

MAHALLELİ ÇED TOPLANTISINA MÜSAADE ETMEDİ

Firma yetkilileri ve Sakarya Valiliği Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri, ÇED toplantısı için Bacı Mahallesi'ne geldi. Toplantının yapılacağı kahve, mahalleli tarafından kapattırılıp çevresinde toplanıldı. Mahalle sakinleri, yaşadıkları bölgeye yakın arazi üzerine kurulacak tesisi istemediklerini ve zeytin bahçeleri ile tarım alanlarının zarar göreceğini dile getirerek tepki gösterdi. Mahalleliye, çevre mahallelerde yaşayanlar ve muhtarlar da destek verdi. Ellerinde "Zeytinime, üzümüme dokunma", "Kimyasal sanayi değil tarımsal sanayi istiyoruz", "Zehir solumak istemiyoruz", "Tarımı yok sayamazsın" yazılı dövizler taşıyan mahalleli, kurulacak tesisin yetkilileri ile Sakarya Valiliği Çevre İl Müdürlüğü yetkililerine tepki gösterdi. Tepkiler üzerine ÇED bilgilendirme toplantısından vazgeçen yetkililer, araçlarına binip köyden ayrıldı.

MUHTAR: ZEYTİNCİLİK KANUNU HİÇE SAYILDI, SONUNA KADAR KARŞIYIZ

Bacı Mahallesi Muhtarı Ahmet Tokaç, yerleşim yerine, tarım arazilerine ve zeytin bahçelerine yakın alanda mühimmat ve kimyasal depolama tesisi istemediklerini belirterek şunları kaydetti: Bu durumu buraya getiren Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Dairesidir. Biz bunu esefle kınıyoruz. Bu tesisin burada yapılmayacağını halkımız tepkileri ile gösterdi. O arazi tarım arazilerinin ortasında olan bir yer. Tarım İl Müdürlüğümüzü kınıyorum. 'Zeytincilik Kanunu' hiçe sayıldı. Tesis yapılacak arazinin çevresi zeytin bahçeleri ile çevrili. Bu bölgeye bu tesis kurulamaz. Tarımsal sanayi kurulacaksa razıyız, aksi takdirde sonuna kadar karşıyız. Kimse bize bir daha ÇED toplantısı için firma yetkililerini göndermesin.

(DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Ağırman: Kadın ve Çocuk Bakanlığı kurulsun

SONRAKİ HABER

'Kemer sıkma paketi hazırlanıyor, vatandaş acı reçeteye hazır olsun'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...