03 Temmuz 2018 16:52

Çorum Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

Çorum'da 38 yıl önce yaşanan katliamda hayatını kaybeden 57 kişi düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Çorum Katliamı’nda yitirilenler, katliamın 38. yılında Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen programla anıldı.

1980 yılının Mayıs ve Temmuz aylarında meydana gelen, 57 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin yaralandığı acı olaylar nedeniyle düzenlenen anma etkinliğine katılan binlerce yurttaş, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi Katliamlarının sorumlularının ortaya çıkmasını isterken, en önemli talepleri ise katliamlarda mağdur olanlar için “adalet” oldu.

Anmaya Alevi dernekleri üyeleri, siyasi parti temsilcileri, demokratik kitle örgütleri mensupları ve yurttaşlar katıldı.

Hacı Bektaş Veli Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nden başlayan yürüyüşte sık sık “Çorum’u unutma unutturma” sloganları atıldı.

‘ASIL SORUMLULAR ADALETİN KARŞISINA ÇIKARILMALI'

Yüzlerce insan Çorum’da yitirilenler için Hünkâr Hacı Bektaş Parkı’na yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasını Çorum Emek ve Demokrasi Platformu adına CHP Çorum İl Başkanı Hasan Eray Tüfekçi okudu.

38 yıl önce yaşanan acının yürekleri dağlamaya devam ettiğini belirten Hasan Eray Tüfekçi, aradan geçen onca yıla rağmen, olayların gerçek faillerinin bulunamadığını, asıl sorumluların adalet karşısına çıkarılmadığı sürece de yüreklerdeki acıların dinmeyeceğini belirterek, adalet çağrısında bulundu.

‘OLAYLAR DOĞRU DÜRÜST AYDINLATILAMADI’

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül de 38 yıl önce Çorum’da yaşanan olayların tarihe kara bir leke olarak düşürdüğünü söyledi.

Yürütülen ayrımcı politikalar, yayınlanan nefret dolu bildiriler ve haberlerle yaratılan kışkırtmalarla Alevilere yönelik saldırıların başladığını anlatan Hüseyin Güzelgül, “Çorum Katliamı, siyasette nefret dili kullanmanın, dinsel ve etnik ayrımcılığın, ülkemizde ki en acı sonuçlarından biridir. Zira Çorum olaylarının çıkışına bakıldığında, o günün siyasilerinin, siyasi çıkarları uğruna bu ayrımcı dili nasıl sorumsuzca kullandıklarını görebiliriz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Onca yaşanan olaya rağmen, ne Sivas, ne Maraş, ne de Çorum katliamları doğru düzgün aydınlatılamamış; yargılanamamıştır. Adaletin yerini bulmasını sağlayamayan devlet, Alevilere ve tüm topluma karşı halen özür borçludur. Benzeri insanlık suçlarının tekrarlanmaması için şart olan, devletin toplumdaki farklı halk ve inançlara, kültürlere eşit değer veren ve bunu uygulayan bir anlayışta olmasıdır. Görülen o ki; AKP iktidarı bu eşitlikçi anlayışın zerresine sahip değildir.

‘ÇORUM’U UNUTMAYACAĞIZ,  UNUTTURMAYACAĞIZ’

Çorum, Maraş ve Sivas katliamlarının hatırlanması; unutturulmaması, bu katliamları yapanların yaptıklarını meşrulaştırmasına asla izin vermemektedir. Katliamların unutturulmaması, adalet, demokratikleşme, özgürlük ve eşit yurttaşlık taleplerimizin de unutturulmamasını sağlayacaktır. Çorum katliamın 38. yıl dönümünde Çorum Meydanı’ndan bir kez daha sesleniyoruz:

Çorum olaylarının/katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların/katliamın unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Devlet ve iktidarlar; toplumsal barışı sağlamak, demokratik topluma ulaşabilmek için; ‘Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun’ demek yerine; aksine, Bu katliamlarla yüzleşmek zorundadır. Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır. Bu katliamların hesabı sorulana kadar; İnançlar, haklar eşit yurttaş haklarına kavuşana kadar; gerçek bir toplumsal barış sağlanana kadar bizler asla unutmayacağız, unutturmayacağız.”

MAT: ŞİDDETLE KINIYORUZ

Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin anıldığı etkinlikte, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat da bir konuşma yaptı.

Mat, konuşmasında şunları söyledi: “Bizi katletmek isteyenler, bizi asimile etmek isteyenler, inkar etmek isteyenleri biliyoruz, tanıyoruz. Neler yaptıklarını biliyoruz, neleri yapabileceklerini de biliyoruz. Asıl mesele biz ne yapacağız sorusu. Biz nasıl bir tavır ortaya koyacağız, biz nasıl bu mücadeleyi ortaya koyacağız? Çok açık söylüyorum; Alevilerin kurtuluşu, Alevilerin kendi ellerinde. Aleviler kendi davalarına, inançlarına, yoluna sahip çıkmadığı sürece, bir araya gelmedikleri sürece, mücadele etmedikleri sürece bugüne kadar yaşadıkları tüm katliamların benzerini yaşamaya devam edeceklerdir. Eğer biz bu zihniyete karşı bir mücadele ortaya koyup, kendi varlık gerekçemizi, kimliğimizi, inancımızı bu topraklarda sonuna kadar yaşatmak istiyorsak mücadele etmekten başka hiçbir koşul yoktur.” (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

2018 YKS tercih kılavuzu güncellendi

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet'ten Yargıtay kararı sonrası açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...